Weingut Jamek

Kvalitetsviner i hjärtat av Wachau.

1912 grundades Weingut Jamek i Wachau i Österrike. I dag drivs vingården av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia.

Vinpionjären Josef Jamek

I det dramatiska landskapet kring floden Donau växte en vinrevolution fram – och i dess centrum stod Josef Jamek, en visionär som kom att förändra vinodlingen i Österrikes berömda Wachau-region.

Josef Jamek. Foto: Thomas Apolt.

Historien började redan 1912, när Josefs far Anton Jamek köpte en liten vingård. Den unga Josef tog snabbt till sig hantverket och utbildade sig vid vinodlarskolan i Krems. År 1936 tog han sina första steg som vinmakare – men det var bara början.

1959 gjorde Josef sitt livsdrag: han förvärvade 1,5 hektar av det legendariska vinläget Ried Klaus. Här skulle han skapa historia. Bara ett år senare buteljerade han sin första rena riesling – helt utan tillsatt sötma, något radikalt för tiden. Det var början på en ny stilren era för österrikiskt vin.

Med passion och envishet återställde han Ried Klaus uråldriga stenterrasser och installerade 1962 ett avancerat bevattningssystem – ett banbrytande steg i kampen mot sommartorka i de branta sluttningarna.

Men Josef nöjde sig inte där. År 1976 blev han en av de första i landet att använda rostfria ståltankar för jäsning – ett modigt steg som gav honom kontroll och precision i vinmakeriet. Han vågade också tänja på gränserna genom att använda malolaktisk jäsning på sina vita viner, något som annars mest var förbehållet röda.

Josef Jamek lämnade jordelivet den 14 mars 2011, men hans arv lever kvar i varje droppe vin som odlas i de solvarma terrasserna i Wachau – där tradition möter innovation, och där en mans passion blev en hel regions stolthet.

> Läs mer: DAC Wachau – eleganta vita viner

> Läs mer: Vinlandet Österrike

Handskördade druvor

Josef Jamek var den första vinmakaren i Österrike som på 1960-talet fokuserade på produktion av torra, druvtypiska viner. På dagens 25 hektar odlas mest riesling och grüner veltliner. Alla druvor skördas för hand och bearbetas försiktigt och traditionellt. Redan 1976 började man jäsa musten i rostfria tankar. Efter jäsningen lagras vissa av vinerna i stora träfat, vilket ger dem en elegant och harmonisk karaktär. Jameks viner får genomgående höga poäng, över 90 av 100, i den ansedda österrikiska Falstaffguiden.

Mer om Weingut Jamek

Längs Donaus glittrande strand, omgivna av branta terrasser och mjuka vindar från Alperna, ligger Weingut Jamek – en familjeägd vingård med över 100 års historia. Sedan 1912 har fyra generationer förädlat denna unika plats, och idag är det Herwig Jamek och hans hustru Julia som med stolthet driver verksamheten vidare.

Wachau är känt för sina eleganta och lättillgängliga viner – och Jamek är inget undantag. På 25 hektar odlas främst riesling och grüner veltliner, druvor som trivs utmärkt i den mineralrika lössjorden som vinden fört med sig från Alperna. Varje klase skördas varsamt för hand och vinifieras med respekt för traditionen.

Redan 1976 låg Jamek i framkant och började jäsa sina viner i rostfria ståltankar – en metod som bevarar friskhet och arom. Vissa viner får sedan mogna i stora ekfat, vilket ger en fin balans mellan frukt och struktur. Resultatet? Viner som återkommande hyllas i Falstaffguiden med betyg över 90 poäng – ett bevis på att hantverk, historia och innovation kan gå hand i hand.

Wachau

Weingut Jamek ligger vackert belägen på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av DAC-området Wachau i Österrike. Jordmånen består av lössjord, en typ av sediment som kommit med vindarna från Alperna. Här produceras viner som är mjuka och lätta att tycka om.

Populära produkter från Weingut Jamek

Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…