Bakat ägg med spenat och pinjenötter

/5

Ingredienser

4
ägg
80 g
hackad färsk spenat
2 msk
1
vitlöksklyfta
3 msk
crème fraiche
salt och peppar
2 msk
pinjenötter
färsk persilja
  • 4

    ägg

  • 80 g

    hackad färsk spenat

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 3 msk

    crème fraiche

  • salt och peppar

  • 2 msk

    pinjenötter

  • färsk persilja

Bakat ägg med spenat och pinjenötter

Gräddig spenat möter mjukt ägg och får sällskap av rostade pinjenötter. Resultatet blir en härligt krämig förrätt eller en liten ensamrätt. Hemligheten för att få ägget perfekt är att kolla noga så att det inte får för lite tid – eller för mycket – i ugnen. Det är precis när gulan och vitan stelnat som perfektionen uppstår!

Gör så här

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Vakta noga så de inte bränns! Ställ åt sidan.
  3. Fräs vitlök och spenat i smörstekolja på medelhög värme i 2-3 minuter tills det mjuknar. Tillsätt crème fraiche, rör runt och smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Smöra fyra små portionsformar. Fyll dem till hälften med spenatröran. Knäck ett ägg ovanpå och salta och peppra lite lätt. Sätt formarna direkt på gallret i ugnen och baka i ca 10 minuter. För att ägget ska vara mjukt ska både vitan och gulan precis bara stelna.
  5. Toppa formarna med pinjenötter och persilja. Servera med ett gott bröd att doppa i formen.