Focaccia med körsbärstomater och rosmarin

4.5/5

Ingredienser

25 g
jäst
3 dl
ljummet vatten
0,5 dl
2 msk
honung
1 msk
flingsalt
7 dl
vetemjöl
Flingsalt till utbakning
300 g
körsbärstomater
1
kruka färsk rosmarin eller ca 2 msk torkad rosmarin
  • 25 g

    jäst

  • 3 dl

    ljummet vatten

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 2 msk

    honung

  • 1 msk

    flingsalt

  • 7 dl

    vetemjöl

  • Rapsstekolja till plåten och utbakning

  • Flingsalt till utbakning

  • 300 g

    körsbärstomater

  • 1

    kruka färsk rosmarin eller ca 2 msk torkad rosmarin

Focaccia med körsbärstomater och rosmarin

Italiensk focaccia som doftar av tomat och rosmarin är det perfekta brödet till buffén. Det passar också bra till soppa eller som en liten förrätt. Vi har bytt ut den traditionella olivoljan mot Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak för att få ett extra lyft. Smaksätt med tomat och rosmarin eller varför inte med oliver och fetaost. Bara fantasin sätter gränser för detta sagolika bröd!

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vatten, rapsolja, honung och flingsalt i en bunke.
  2. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Knåda den i cirka 5 minuter.
  3. Jäs degen till dubbel storlek täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Dela degen i två delar, ta upp på bakbord, knåda och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  6. Platta ut degen till 1-2 cm tjocklek och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa fördjupningar, ringla över rikligt med rapsolja och strö över flingsalt.
  8. Tryck ner hela tomater och rosmarin i hålen.
  9. Baka brödet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.