Krämig risotto med svamp

/5

Ingredienser

2
schalottenlökar
1
vitlöksklyfta
0,5 dl
9 dl
grönsaksbuljong
3 dl
arborioris
2 dl
vitt vin
250 g
färska champinjoner
2 dl
riven parmesanost
1 kruka
bladpersilja
salt och nymalen svartpeppar
  • 2

    schalottenlökar

  • 1

    vitlöksklyfta

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 9 dl

    grönsaksbuljong

  • 3 dl

    arborioris

  • 2 dl

    vitt vin

  • 250 g

    färska champinjoner

  • 2 dl

    riven parmesanost

  • 1 kruka

    bladpersilja

  • salt och nymalen svartpeppar

Krämig risotto med svamp

Den här goda risotton blir härligt krämig och riset får gärna ha kvar lite kärna som ger tuggmotstånd. Servera med stekta färska champinjoner som får fin smak och yta av Kloka rapsstekolja med smörsmak.

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp buljongen.
  2. Fräs lök och vitlök i hälften av rapssrekoljan med smörsmak i en kastrull med tjock botten. Tillsätt riset och låt det fräsa med tills det blir lite glansigt. Häll på vinet och låt det koka in lite.
  3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med hälften och låt koka sakta. Tillsätt mer buljong, lite i taget, allt eftersom vätskan kokar in. Riset är färdigt efter 15-20 minuter.
  4. Ansa och skiva svampen. Stek i resterande rapsstekolja och krydda med salt och peppar. Blanda ner svampen i riset. Tillsätt riven parmesan. Rör om tills risotton är krämig. Tillsätt ev mer buljong och kanske en liten skvätt vin för smakens skull.
  5. Servera med färsk bladpersilja.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Vitips

Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…

Relaterat

Huvudratt Ravioli Champinjon Basilika
Gör det lätt för dig med färdig färsk och fylld ravioli med ricotta och spenat. Med färska champinjoner och basilika får du snabbt en…