Krämig rostad tomatsoppa

/5

Ingredienser

400 g
färska tomater
2
röda paprikor
2
lökar
1
hel vitlök
1 dl
salt och peppar
1 tsk
chiliflakes
1 tsk
oregano
1
grönsaksbuljongtärning
4 dl
vatten
färsk basilika
  • 400 g

    färska tomater

  • 2

    röda paprikor

  • 2

    lökar

  • 1

    hel vitlök

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • salt och peppar

  • 1 tsk

    chiliflakes

  • 1 tsk

    oregano

  • 1

    grönsaksbuljongtärning

  • 4 dl

    vatten

  • färsk basilika

Krämig rostad tomatsoppa

Med rostade tomater får tomatsoppan ett extra djup. Skär bara tomater och andra grönsaker i bitar, ringla över rikligt med rapsstekolja och skjutsa in i ugnen. Sedan mixar du alltihop och tillsätter grönsaksbuljong. Klart!

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär tomater, paprika och lök i halvor. Skär av toppen av vitlöken. Lägg ner allt i en ugnsform. Ringla över rikligt med rapsstekolja. Krydda med oregano, salt, peppar och chiliflakes.
  3. Ställ in i ugnen i 30-40 minuter.
  4. Pressa ut klyftorna från vitlöken när den har svalnat lite.
  5. Lägg ner alla grönsaker i en kastrull tillsammans med en näve färsk basilika. Mixa med en stavmixer och tillsätt grönsaksbuljong och vatten. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  6. Ringla över lite rapsstekolja med smörsmak i den färdiga soppan och toppa med färsk basilika.