Österrikisk gulasch

/5

Ingredienser

750 g
nötkött, marmorerad bringa eller bog
4
lökar
1 dl
0,3 dl
öl
3 msk
paprikapulver
1 msk
vinäger
1 tsk
tomatpuré
2
vitlöksklyftor, pressade
2 tsk
kummin
1 tsk
mejram
salt och peppar
röd paprika
  • 750 g

    nötkött, marmorerad bringa eller bog

  • 4

    lökar

  • 1 dl

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 0,3 dl

    öl

  • 3 msk

    paprikapulver

  • 1 msk

    vinäger

  • 1 tsk

    tomatpuré

  • 2

    vitlöksklyftor, pressade

  • 2 tsk

    kummin

  • 1 tsk

    mejram

  • salt och peppar

  • röd paprika

Österrikisk gulasch

Alla som har varit i Österrike har garanterat sett gulasch på matsedeln. Man kan få den som en stuvning med potatis, eller som en soppa som man äter med bröd. I Österrikes huvudstad Wien serveras Fiakergulasch. Då lägger man kokt wienerkorv ovanpå tillsammans med stekt ägg och inlagda gurkor, sk cornichons, som delas på längden. Hur som helst, det ska vara rejält med paprikapulver och kummmin i en äkta österrikisk gulasch!

Gör så här

  1. Putsa köttet genom att ta bort hårda senor. Skär det sedan i kuber, ca 3×3 cm. Dela lökarna i grova bitar.
  2. Hetta upp oljan i en stor gryta och stek löken mjuk på låg värme. Strö över paprikapulvret, tillsätt vinäger och tomatpuré.
  3. Tillsätt köttbitarna och krydda med vitlök, kummin, salt, peppar och mejram. Rör om och tillsätt en flaska öl samt vatten så att det knappt täcker köttet.
  4. Koka upp, sänk sedan värmen och låt koka 2-3 timmar. Rör om då och då och tillsätt lite vatten varje gång som det kokat torrt.
  5. När köttet är mört, tillsätter du lite mer vatten och låter det koka in, ca 10 minuter. Smaka av.
  6. Tärna en röd paprika och strö över. Servera med potatis och sallad. 

     

    Tips! I Österrikes huvudstad Wien serveras Fiakergulasch. Då lägger man kokt wienerkorv ovanpå tillsammans med stekt ägg och inlagda gurkor, sk cornichons, som delas på längden. Fiaker syftar på kuskarna som kör omkring med hästdroskor i Wien.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Relaterat

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…