Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

/5

Ingredienser

1 nät (ca 1 kilo eller 30-35 st)
kokta blåmusslor, alt frysta, tinade musslor
1 dl
riven parmesan
2
pressade vitlöksklyftor
3 msk
grovhackad bladpersilja
4 msk
  • 1 nät (ca 1 kilo eller 30-35 st)

    kokta blåmusslor, alt frysta, tinade musslor

  • 1 dl

    riven parmesan

  • 2

    pressade vitlöksklyftor

  • 3 msk

    grovhackad bladpersilja

  • 4 msk

    Kloka rapsstekolja naturell

Vinkokta musslor

  • 1-2 kilo

    färska musslor

  • 2

    schalottenlökar

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 3-5 dl

    vitt vin

  • 1 knippe

    bladpersilja

  • salt och peppar

1-2 kilo
färska musslor
2
schalottenlökar
2 msk
3-5 dl
vitt vin
1 knippe
bladpersilja
salt och peppar

Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

Dessa vitlöksdoftande och parmesangratinerade musslor passar utmärkt som en läcker förrätt eller som ett annorlunda drinktilltugg. Koka gärna musslorna själv i vitt vin, finhackad lök och persilja. Du kan annars använda färdigkokta frysta musslor.

Gör så här

  1. Vinkokta musslor: Skölj musslorna under kallt vatten och släng alla trasiga musslor och de som inte sluter sig när man knackar på skalet.
  2. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i rapsolja ca 2 minuter utan att det tar färg i en stor gryta.
  3. Grovhacka persiljan och lägg ner i grytan.
  4. Häll på vinet och låt koka 2 minuter under lock. Lägg ner musslorna och låt koka kraftigt ca 5 minuter under lock. Skaka kastrullen ett par gånger. Ta upp musslorna när skalen öppnat sig.
  5. Parmesangratinerade musslor: Lägg de kokta musslorna i sitt skal på en plåt, eller använd frysta, tinade musslor.
  6. Blanda den rivna parmesanosten med pressad vitlök och rapsolja.
  7. Fördela ostblandningen över varje mussla.
  8. Gratinera i ugn 225 grader tills osten smält, ca 10 minuter.
  9. Strö över färsk bladpersilja
  10. Servera som förrätt eller tilltugg.