En kräftskiva är sensommarens kanske allra mest stämningsfulla fest, med skratt, lanternor, sång och massor av goda kräftor. För att göra kvällen ännu bättre behövs tillbehör som både kompletterar smakerna och mättar när skaldjuren inte räcker hela vägen. Här bjuder vi på några riktiga favoriter – från Västerbottensostpaj och krämig aioli till kantarellpaj och knäckig äppelpaj. Perfekta rätter att duka upp till kräftkalaset!
VÄSTERBOTTENPAJ
En klassiker till kräftskivan men lika god till vilken buffé som helst! Här är ett recept med en äggfri pajdeg som bakas på rapsolja. Paj är bra bjudmat med en krispig sallad och något gott i glaset.
AIOLI
Kan du göra majonnäs, så kan du göra aioli! Det är bara att tillsätta pressad vitlök så är såsen klar. Många vågar inte göra egen majonnäs av rädsla att den ska skära sig. Med Kloka rapsolja blir resultatet perfekt!
FRASIG PAJ MED KRÄFTOR OCH BROCCOLI
Rapsolja med smörsmak ger en frasig och smakrik pajdeg som håller ihop även med saftiga fyllningar. Här möter kräftstjärtar och broccoli en krispig botten som inte blir det minsta soggig i ugnen. En paj som både är enkel att lyckas med och god att bjuda på.
FOCACCIA MED KÖRSBÄRSTOMATER
Italiensk focaccia som doftar av tomat och rosmarin är det perfekta brödet till buffén. Det passar också bra till soppa eller som en liten förrätt. Vi har bytt ut den traditionella olivoljan mot Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak för att få ett extra lyft. Smaksätt med tomat och rosmarin eller varför inte med oliver och fetaost. Bara fantasin sätter gränser för detta sagolika bröd!
KANTARELLPAJ
Gör en god paj med de härligt gula kantarellerna. Prova gärna att göra pajdeg med rapsolja i stället för smör. Den blir spröd och fin och håller ihop bra med vårt recept. Servera med en sallad eller sätt pajen på buffébordet.
SPANAKOPITA MED RAPSOLJA
Letar du efter något frasigt, salt och lätt att förbereda? Dessa små spanakopita-knyten med spenat och fetaost passar perfekt som förrätt eller till buffén. De är enkla att vika ihop och goda att äta. Ett smakfullt inslag som brukar bli uppskattat.
KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED RAPSOLJA
Här är en underbar paj att baka när äpplena är som finast! Smulpajen blir härligt knäckig med rapsolja och sirap i degen. Njut med en klick vaniljsås eller glass.