Vad ska man dricka till kräftorna?

Dela med dig:

Vad ska man dricka till kräftorna?

Kräftmånaden är här och vi vill gärna tipsa om hur du ska tänka kring vilka drycker som passar bäst till kräftkalaset. Öl eller vitt vin – vilket föredrar du?

Traditionen bjuder ofta på öl och snaps till kräftor. Samtidigt har det blivit alltmer populärt att välja vitt vin.

Öl passar självklart bra, men till de härliga kräftorna är det nästan lite synd att bedöva smaklökarna med för mycket alkohol. Idag finns det flera sorters öl som har liten eller ingen alkohol alls, men som ändå har mycket smak. Om det ska vara lageröl, ale eller veteöl till kräftor är en smaksak.

Många föredrar vitt vin till kräftorna. Det är inte så konstigt, eftersom ett vitt vin med lite sötma och syra ger en fin kontrast till kräftor som fått smak av sitt salta kräftspad.

Men hur ska man tänka när man har flera tillbehör på bordet? Ska man välja en enda sorts öl som matchar alla smaker? Eller ska man välja olika öl till de olika tillbehören? Det enklaste är förstås att välja ett ljust lageröl som passar till det mesta.

Här får du fem tips på öl som passar minst lika bra till kräftorna och till tillbehören!

Salta och dilldoftande kräftor, vilket öl passar bäst?

– Kräftor kokas med salt, socker och öl och smaksätts med dill. Ju saltare kräftorna är, desto bättre passar det med öl som innehåller lite sötma vilket blir en fin kombination. Till salta kräftor i sötsyrligt spad dricker vi traditionellt gärna en ljus lageröl och här passar Egger Original riktitigt bra med sin brödighet som speglar kräftornas sötma.

Egger Original, Österrike, nr 1178, 500 ml, 5%, 18,90 kr (exkl.pant).

Västerbottenpaj är enligt många ett måste till kräftorna – vad passar till det? 

– Till ostpaj passar det extra bra med en ofiltrerad ljus ale från Belgien. Ett öl med mycket smak, styrka och struktur. Det är samtidigt fruktigt och lite beskt och syrligt som balanserar och ger fräschör. En extra bonus är att detta fräscha, jästiga och lite kryddiga öl är en bra match med dill och passar därför mycket bra även till kräftor.

Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151, 750 ml, 6,3%, 59,90 kr.

Löjromspizza – kan man dricka öl till löjrom?

– Många tror att fisk, skaldjur och fiskrom alltid smakar bättre med vin än med öl. Men du som föredrar öl kan gärna prova ett fruktigt veteöl, som detta tyska veteöl med en karaktäristisk bärnstensgul färg. Veteöl passar även mycket bra till kräftor och låter de delikata tonerna av krondill i kräftkoket träda fram.

Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 5,3%, 28,90 kr.

Kantarellpaj är en annan favorit när det vankas kräftskiva. Vad väljer vi att dricka då? 

– Till en matig paj med gräddig äggstanning och umami från sommarens första små gula kantareller föreslår vi en belgisk Saison. Beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna. Saison passar dessutom fantastiskt bra till skaldjur och kräftor.

Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 6,4%, 74,90 kr.

Foccaccia och annat bröd och dippsåser som vi ofta har som tillbehör på kräftfesten. Vad ska man välja?

– Till bröd och feta såser föreslår vi ett ljust lageröl som passar bra till det mesta. Detta norska alkoholfria fruktiga lageröl med balanserad beska och sötma är dessutom glutenfritt och finns i den vanliga livsmedelsbutiken. 

Freeze, Norge, 330 ml, alkoholfritt, finns på ICA, Coop och Citygross.

Men om man nu har gäster som föredrar vin till kräftskivan – finns det något vin som passar till allt?

 – Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin och frisk citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter. Ett utmärkt val till såväl salta kräftor som ostpaj.

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 12,5 %, 246 kr.

Relaterat

Några förslag på rätter som passar till kräftorna

Homemade,Onion,Pie,Or,Quiche
En klassiker till kräftskivan men lika god till vilken buffé som helst! Här är ett recept med en äggfri pajdeg som bakas på rapsolja….
Sas Aioli Vitlök
Kan du göra majonnäs, så kan du göra aioli! Det är bara att tillsätta pressad vitlök så är såsen klar. Många vågar inte göra…
Huvudratt Forratt Skinkpaj Ostpaj Skinka Ost Paj
Den allra godaste pajen har ett sprött pajskal och ett krämigt inre. Vårt pajskal innehåller rapsolja istället för smör vilket gör den frasig och fin….
Huvudratt Forratt Pizza Vasterbotten Lojrom
Krångla inte till det! Köp färdig pizzadeg och sno ihop en läcker löjromspizza som räcker till en förrätt till fyra personer. Eller skär i…