Vad ska man dricka till kräftorna?

Dela med dig:

Kräftmånaden är här och vi vill gärna tipsa om hur du ska tänka kring vilka drycker som passar bäst till kräftkalaset. Öl eller vitt vin – vilket föredrar du?

Traditionen bjuder ofta på öl och snaps till kräftor. Samtidigt har det blivit alltmer populärt att välja vitt vin.

Öl passar självklart bra, men till de härliga kräftorna är det nästan lite synd att bedöva smaklökarna med för mycket alkohol. Idag finns det flera sorters öl som har liten eller ingen alkohol alls, men som ändå har mycket smak. Om det ska vara lageröl, ale eller veteöl till kräftor är en smaksak.

Många föredrar vitt vin till kräftorna. Det är inte så konstigt, eftersom ett vitt vin med lite sötma och syra ger en fin kontrast till kräftor som fått smak av sitt salta kräftspad.

Här får du tips på såväl vin som olika sorters öl, både med och utan alkohol, som passar till kräftorna.

Öl med utan alkohol eller med låg alkoholhalt

Som bordsdryck på kräftkalaset passar det extra bra med ett alkoholsvagt alternativ.


ALKOHOLFRITT LAGERÖL: Störtebeker Original 1402 är ett alkoholfritt, ekologiskt och KRAV-märkt lageröl från Tyskland. Smaken är brödig med inslag av honung, citrusskal och örter. Störtebeker Original 1402 är ett utmärkt val som bordsdryck till kräftskivan. Du hittar ölet i din vanliga livsmedelsbutik.


GLUTENFRITT OCH ALKOHOLFRITT: Freeze från norska bryggeriet Mack är ett fruktigt ljust öl med balanserad beska och sötma. Freeze är dessutom både glutenfritt och alkoholfritt och passar mycket bra som bordsdryck till kräftorna. Finns i din vanliga livsmedelsbutik.


GLUTENFRITT OCH EKOLOGISKT: Grain d´Orge Ale är ren glutenfri och ekologisk ale 3,5% från Frankrike som du hittar i vanliga livsmedelsaffären. Ölet är torrt med maltig citrussmak och en liten till svag beska och blir en bra bordsdryck till kräftorna.

Ljust öl som passar till kräftor

Det ljusa ölet får gärna ha en liten beska men samtidigt inte vara för stramt.


LJUST LAGERÖL: Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike med lätt maltarom, fruktiga toner och en behaglig bitterhet. Ottakringer Helles passar perfekt till kräftskivan.

Artnr 1018 | 330 ml | 5,2 % | 14:90 kr.

Ale som passar till kräftkalaset

Välj gärna ale till fisk och skaldjur. Ale passar också bra till tillbehören, matpajer och ost.


DELA EN STOR FLASKA: Bocq Saison 1858 är ett fruktigt Saison-öl från Belgien med inslag av aprikos, ananas, ljust bröd, örter, honung och citron. Saison kommer i en 75 cl stor flaska som kan delas med flera. Ölet passar utmärkt till kräftorna men kommer särskilt bra till sin rätt tillsammans med tillbehören, som matpajer och ost.

Artnr 1586 | 750 ml | 6,4% | 66:90 kr

Veteöl som passar till kräftorna

Ett belgiskt veteöl med sin lite kryddiga ton passar mycket bra till salta kräftor.


KRYDDIGT OCH MILT VETEÖL: Blanche de Namur är ett ofiltrerat veteöl från Belgien. Smaken är mild, söt och lite syrlig med inslag av citrus och koriander vilket blir en fin brytning till de salta kräftorna.

Artnr 1245 | 500 ml | 5 % | 20:90 kr

Vitt vin som passar till kräftor

Ett fruktigt vitt vin är ett fint komplement till de salta kräftorna.


VITT VIN: Waldschütz Grüner Veltliner Klassik har fruktig doft med inslag av päron, örter, gröna äpplen, vitpeppar och citrus. Smaken är ett utmärkt komplement till de salta kräftorna.

Artnr 2711 | 2000 ml | 12,5 % | 239 kr


VITT VIN: Forstreiter Ried Schiefer Grüner Veltliner Kremstal DAC 2021 har frisk och fruktig smak, toner av ananas, lime och örter. Vinet är ett utmärkt komplement till rätter av fisk eller ljust kött och med sin höga syra är det en bra kontrast till de salta kräftorna.

Artnr 3036 | 750 ml | 13,5 % | 159 kr


VITT VIN: Jamek Ried Pichl Riesling Federspiel är en torr riesling från Österrike med en fruktig och fräsch smak som passar väldigt bra till kräftor. Finns att beställa på Systembolaget

Artnr 51656 | 750 ml | 12,5 % | 209 kr

BONUSTIPS! Tänk på att röda viner och roséviner inte passar särskilt bra till kräftor, smakerna gifter sig inte och du får lätt en lite otrevlig metallsmak i munnen.

Några förslag på rätter som passar till kräftorna

Homemade,Onion,Pie,Or,Quiche
En klassiker till kräftskivan men lika god till vilken buffé som helst! Här är ett recept med en äggfri pajdeg som bakas på rapsolja….
Sas Aioli Vitlök
Kan du göra majonnäs, så kan du göra aioli! Det är bara att tillsätta pressad vitlök så är såsen klar. Många vågar inte göra…
Huvudratt Forratt Skinkpaj Ostpaj Skinka Ost Paj
Den allra godaste pajen har ett sprött pajskal och ett krämigt inre. Vårt pajskal innehåller rapsolja istället för smör vilket gör den frasig och fin….
Huvudratt Forratt Pizza Vasterbotten Lojrom
Krångla inte till det! Köp färdig pizzadeg och sno ihop en läcker löjromspizza som räcker till en förrätt till fyra personer. Eller skär i…