Hovmästarsås

/5

Ingredienser

4 msk
svensk senap (skånsk, grovkornig, vanlig senap eller sötstark)
1 msk
fransk dijonsenap
1,5 msk
strösocker
2 msk
vitvinsvinäger
2 dl
1 dl
hackad dill
  • 4 msk

    svensk senap (skånsk, grovkornig, vanlig senap eller sötstark)

  • 1 msk

    fransk dijonsenap

  • 1,5 msk

    strösocker

  • 2 msk

    vitvinsvinäger

  • 2 dl

    Kloka rapsolja naturell

  • 1 dl

    hackad dill

Hovmästarsås

Hovmästarsås, eller gravlaxsås, är ett måste på varje svenskt smörgåsbord. En riktig klassiker till gravad lax och kokt potatis. Passar lika bra på sommarens midsommarbord som på julbordet eller påskbordet. Namnet kommer från att hovmästaren tillredde såsen direkt inför gästen vid bordet på finare restauranger förr i tiden. Då hade han med sig en vagn med alla ingredienser och visade sedan upp sin talang ”live” inför publiken (gästerna). Vi gör en enkel och god variant med Kloka rapsolja som bas.

Gör så här

  1. Ger ca 3 dl. Hacka dillen. Rör ihop dill och socker i en mortel eller skål så att sockret löser sig med dillen till en grön och härlig röra.
  2. Tillsätt senap och vinäger och rör ihop.
  3. Droppa i oljan sakta lite i taget och vispa kraftigt. Efter ett tag kan du tillsätta oljan i en fin stråle under fortsatt vispning.
  4. Smaka av med salt och vitpeppar. Du kan behöva droppa ner lite mer vinäger eller lite socker också för att få rätt smak.
  5. Låt såsen vila en stund innan servering.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…
Kloka svensk KRAV-märkt neutral rapsolja förhöjer smaken av övriga ingredienser…