Glutenfri specialöl

Dela med dig:

Glutenfri öl har blivit allt bättre de senaste åren. Utbudet har ökat och i dag kan den som inte tål gluten eller undviker gluten av andra skäl, ganska lätt hitta ett gott öl. Här är våra tre favoriter, både med och utan alkohol.

I dag finns det flera olika ölsorter att välja mellan för den som vill dricka glutenfritt. HEBA erbjuder i dag tre sorter, både med och utan alkohol. Du hittar dem lite längre ner i artikeln.

Vad är gluten?

Gluten är en blandning av proteiner i olika sädesslag. Av hälsomässiga skäl måste många, bland annat de som har celiaki, undvika gluten. Men det finns också de som väljer ett spannmålsfritt liv av andra skäl.

Hur smakar glutenfri öl?

Glutenfri öl smakar som vanligt öl, när det bryggs på samma råvaror. Gluten saknar smak och påverkar inte konsistens eller hur det känns i munnen.

Hur bryggs glutenfri öl?

Den viktigaste råvaran i öl är korn, vete eller råg, som innehåller gluten. För att bryta ner glutenhalten tillsätts ett enzym i bryggningen. Glutenfri öl kan innehålla små rester av gluten, enligt EU:s regler får märkningen glutenfritt användas om halten är under 20 mg/l. Vanlig öl innehåller ofta 50 mg/l eller mer.

Vissa ölsorter är naturligt glutenfria. Då använder man annat än spannmål med gluten, t ex majs, ris, hirs, durra, quinoa eller bovete. Dessa ölsorter smakar dock lite annorlunda jämfört med öl som bryggts mer traditionellt.

Tre glutenfria öl från HEBA

I HEBA:s sortiment finns just nu tre sorters glutenfria öl. Ett starköl som säljs på Systembolaget till jul och två olika sorters öl som du hittar i livsmedelsbutiken. Välj mellan alkoholfri lager eller lager 3,5%. Vilket blir din favorit?


Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale

JULÖL UTAN GLUTEN. Bärnstensfärgad, fyllig och glutenfri ale från Wales i Storbritannien. Med mycket humle, lagom beska och en fin karamellton passar Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale extra bra till julmaten. Kolsyran och alkoholen balanserar upp matens mustighet, beskan passar med matens relativt höga fetthalt och brödigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Ett bra val till julskinkan.

Finns att köpa från 1 november på Systembolaget.

Artnr: 11178
Land: Storbritannien
Volym: 500 ml
Pris: 29,90


Grain d´Orge Lager 3,5

FRANSK LAGER. Grain d´Orge är ett glutenfritt och ekologiskt öl 3,5% som du hittar i vanliga livsmedelsaffären. Grain d´Orge Lager 3,5% är friskt och smakar lite brödigt med en fin balanserad humlebeska. Det passar bra till husmanskost och ljust kött. Ölet bryggs av franska La Goudale, som är känt för sina prisvinnande specialöl.

Finns på ICA, Coop, Hemköp och Citygross.

Artnr: 29200
Land: Frankrike
Volym: 330 ml


Freeze Alkoholfri

NORSKT ALKHOLFRITT ÖL. Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glutenfritt och alkoholfritt. Freeze bryggs på världens nordligaste bryggeri, Mack, som ligger i norra Norge. Passar till fisk, ljust kött och lättare grillrätter eller som sällskapsdryck.

Finns på ICA, Coop och Citygross.

Artnr: 1902
Land: Norge
Volym: 330 ml

Relaterat

HoHo Webb
Ho! Ho! Ho! Amber Christmas Ale Ingen kan väl missa vad den här juliga flaskan innehåller! En bärnstensfärgad, fyllig och dessutom glutenfri ale med…
Beer,Brewery
Glutenfri öl har blivit allt bättre de senaste åren. Men hur gör man egentligen glutenfri öl? Här får du svar på de vanligaste frågorna…
Close,Up,Of,Tasty,And,Colorful,Rustic,Table,Full,Of
De glutenfria produkterna från HEBA gör det möjligt att njuta av gott öl och härlig italiensk pasta fast du inte tål gluten. HEBA importerar…