Janssons frestelse

/5

Ingredienser

1 kilo
potatis av fast sort
2
gula lökar
2 msk
5 dl
grädde
1 dl
mjölk
200 g
ansjovisfiléer samt spad
1 dl
ströbröd
1 msk
salt och peppar
  • 1 kilo

    potatis av fast sort

  • 2

    gula lökar

  • 2 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 5 dl

    grädde

  • 1 dl

    mjölk

  • 200 g

    ansjovisfiléer samt spad

  • 1 dl

    ströbröd

  • 1 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • salt och peppar

Janssons frestelse

Denna rätt talar för sig själv. Obligatorisk på julbordet hos de flesta, perfekt som en liten kvällssupé året om. Men Jansson – vem var det? Jo, antingen var det operasångaren Per Janzon som levde under andra hälften av 1800-talet, eller så fick potatisgratängen sitt namn efter en populär biofilm med samma namn från 1928 där Edvin Adolphson spelade huvudrollen. Men låt oss vara överens om att gratängen ska vara mjuk, krämig och lagom salt med en krispig yta och serveras med en kall öl!

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och strimla potatisen.
  3. Skiva löken och stek den mjuk i rapsstekolja med smörsmak.
  4. Koka upp grädde och mjölk. Lägg i potatisen och låt koka ca 10 minuter tills den blir mjuk.
  5. Tillsätt ansjovisspad och smaka av med salt och peppar.
  6. Smörj en form med rapsolja. Lägg ner potatis, lök och ansjovisfiléer. Spara några ansjovisfiléer och lägg i ett mönster ovanpå. Häll på gräddmjölken. Strö över ströbrödet.
  7. Baka i ugn ca 40 minuter tills ytan är krispig och fin.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Att dricka till

Här blandas sötma, fett och krämighet med sälta. Vi väljer därför ett ljust lageröl eller ett vitt vin med hög fruktsyra.
Egger Original är ett typiskt österrikiskt lageröl med fyllig smak och lätt humleb…
Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek.…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…