Marockansk lammtagine med aprikoser och couscous med granatäpple

/5

Ingredienser

1 kg
lammkött, t ex lammstek
3
gula lökar
3
tomater
4
vitlöksklyftor
12
torkade aprikoser
1
färsk chili
0,5 dl
2-3 dl
vatten
  • 1 kg

    lammkött, t ex lammstek

  • 3

    gula lökar

  • 3

    tomater

  • 4

    vitlöksklyftor

  • 12

    torkade aprikoser

  • 1

    färsk chili

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 2-3 dl

    vatten

Marinad till köttet

  • 3 msk

    Kloka rapsstekolja smörsmak

  • 2 tsk

    spiskummin

  • 1 tsk

    kanel

  • 1 g

    saffran

  • 2 tsk

    gurkmeja

  • 2 tsk

    cayennepeppar

  • salt och peppar

3 msk
2 tsk
spiskummin
1 tsk
kanel
1 g
saffran
2 tsk
gurkmeja
2 tsk
cayennepeppar
salt och peppar

Couscous med granatäpple

3 msk
6 dl
grönsaksbuljong
6 dl
couscous
1
granatäpple
  • 3 msk

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 6 dl

    grönsaksbuljong

  • 6 dl

    couscous

  • 1

    granatäpple

Marockansk lammtagine med aprikoser och couscous med granatäpple

Het, söt, kryddig och helt magiskt god är denna lammgryta med smak av aprikoser. Du lagar den lätt i en vanlig lergryta eller i en gjutjärnsgryta. I det marockanska köket använder man ofta en tagine. Det är en speciell lergryta med toppigt lock, som gör att det bildas kondens som droppar ner i grytan medan den tillagas. Servera din goda gryta med couscous toppad med rubinröda granatäppelkärnor.

Gör så här

  1. Skär köttet i stora bitar och lägg i en stor plastpåse.

  2. Blanda ihop rapsstekoljan med kryddorna i en skål. Häll kryddblandningen över köttet och massera in kryddoljan noga.

  3. Marinera några timmar eller över natten i kylskåp. Obs, det går också bra att laga rätten direkt.

  4. Hacka löken grovt. Finhacka vitlök och chili. Hacka tomaten i tärningar.

  5. Hetta upp olja och bryn köttet tills det får färg. Vänd ner löken och stek några minuter till.

  6. Tillsätt tomat, chili och vitlök. Slå över ca 2-3 dl vatten och koka upp.Lägg över kött och grönsaker i en tagine, lergryta eller gjutjärnsgryta som tål att stå i ugn. Lägg i aprikoserna.

  7. Tagine eller lergryta sätter du in i kall ugn och sätter sedan på värmen, 175 grader. Använder du gjutjärnsgryta kan du sätta den i varm ugn direkt.

  8. Låt grytan stå i ugnen 2,5-3 timmar under lock. Du kan också tillaga grytan på spisen, låt den då småputtra 2,5 timmar under lock.

  9. Tillaga couscousen när 10 minuter återstår. Koka upp buljongen och tillsätt oljan. Ta grytan från spisen och rör ner couscousgrynen. Lägg på ett lock och låt stå i ca 10 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel och strö över granatäppelkärnor.

  10. Servera den rykande varma lammtaginen direkt från grytan med couscous och granatäpple tillsammans med några limeklyftor och bladpersilja.

Relaterat

Relaterat

at-002-009
Grain d´Orge är ett glutenfritt och ekologiskt öl 3,5% som du hittar i vanliga livsm…
Störtebeker Keller-Bier 1402 Bio är ett ekologiskt lageröl från Tyskland.…
Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…
Störtebeker Pilsener-Bier är en klassisk ljus lager eller pilsner. Torrt med mjuk…

Relaterat

Huvudratt Lammstek Citron Rosmarin
Lammsteken blir extra saftig och fin om man benar ur den, binder upp den och steker den tillsammans med citron. Vi kryddar med färsk…
Huvudratt Lamm Ugnsstekt Gronsaker
Färsk timjan passar bra till lamm. Vi ugnsbakar lammsteken tillsammans med potatis, morötter, paprika och tomater. Det blir en härlig allt-i-ett-rätt där de härliga…

Fler recept på grytor hittar du här!

Huvudratt Tomatsoppa Kott Bonor Tomat Soppa Het
När höstmörkret faller är det extra mysigt att laga en värmande god gryta eller soppa. Här tipsar vi om en het köttsoppa med tomat…
Huvudratt Bakad Kal Vitkal Ortolja Olja
Nu är det dags att njuta av höstens nyskördade grönsaker. Varför inte frossa i kål av alla de slag, rotsaker, squash och inte minst…
Forratt Huvudratt Svampsoppa Soppa Svamp Kantareller
I år blir det rikligt med svamp i våra skogar! Kanske ska du snart ut och plocka svamp där du bor, eller så har…