Mat från Wien med Ottakringer

Dela med dig:
Dela på facebook
Dela på email
Dela på twitter

Österrike är ett land med en härlig matkultur. Alla områden har sina egna läckra specialiteter. Vi har landat i huvudstaden Wien och hittat rätter som passar till det speciella ölet från Wien, Ottakringer. Här bjuder vi på några recept som får oss att längta till den vackra kulturstaden Wien.

I Wien ligger restaurangerna tätt. Här hittar man självklart mat från världens alla hörn. Men wienarna är också måna om sitt eget kök. Det är inte svårt att hitta härlig husmanskost som lagats med stor erfarenhet och mycket kärlek. Vi har samlat fyra recept på klassisk wienermat. Gemensamt för rätterna är att de passar utmärkt till Ottakringer Helles, det klassiska ölet från Wien.

Friterade läckerheter från Wien

Den mest kända rätten från Wien är förstås en krispig wienerschnitzel. Ofta görs den på kalvkött, men det går också bra med fläskkött. Hemligheten för att få en mör och fin schnitzel, är att banka ut köttet ordentligt. Sedan är det viktigt att fritera schnitzeln i rikligt med het olja efter att man panerat den efter konstens alla regler.

Men det är inte bara kalv- och fläskkött som paneras och friteras i Wien. En annan vanlig rätt är Wiener Backhendl. Då styckar man en kyckling lite grovt, tar bort skinnet och friterar den hel. Resultatet blir en härligt mör kyckling omsluten av en god och knaprig panering.

WIENERSCHNITZEL. En äkta wienerschnitzel görs på kalvkött, men det blir också bra med fläskkött eller kyckling. 
WIENER BACKHENDL. I Österrike är detta en vanlig rätt. Man panerar helt enkelt stora kycklingbitar och friterar dem i olja. 

Köttgrytor och långkok från Wien

En annan känd rätt är Fiakergulasch. Alla vet nog vad en gulasch är, en långkokt köttgryta smaksatt med kummin och massor av paprikapulver. Om du besökt Wien har du säkert också stött på de många hästkärrorna som snurrar runt i stan. De kallas Fiaker och gulaschen som bär samma namn, syftar på de hungriga kuskarna som gillar sin gulasch serverad på ett särskilt sätt. Ovanpå köttgrytan lägger man wienerkorvar, stekt ägg och inlagd gurka, sk cornichon.

Ytterligare en klassisk rätt är Wiener Tafelspitz. Det är en hel rostbiff som kokas länge tillsammans med härliga rotsaker och blir underbart mör och saftig i den goda buljongen. Man serverar den i skivor med grönsakerna och äppelmos med smak av pepparrot.

ÖSTERRIKISK GULASCH Alla som har varit i Österrike har garanterat sett gulasch på matsedeln. Man kan få den som en stuvning med potatis, eller som en soppa som man äter med bröd.
WIENER TAFELSPITZ – LÅNGKOKT KÖTTGRYTA. Tafelspitz är en omtyckt rätt i hela Österrike. Man låter oxkött koka länge tills det blir alldeles saftigt och mört. 

Vad passar till maten?

Till många rätter serveras bara en sallad. Det passar bra till friterade rätter som Wienerschnitzel och Backhendl. Det kan vara en grönsallad, men det är också vanligt att få potatissallad till.

Till rätter med mer sås bjuds man ofta på en brödbulle som här kallas “Semmel”. Det serveras också potatis eller knödel gjord på bröd, “Semmelknödel”.

Vad dricker man till maten?

Rätterna som vi valt ut passar särskilt bra att skölja ner med en klassisk Ottakringer Helles. Ölet som bryggs mitt inne i Wien sedan 1837. Ottakringer Helles är en ljus och frisk lager med välbalanserad smak, lätt maltarom, fruktiga toner och en behaglig bitterhet. Det passar utmärkt till allt från sallad, kyckling, kött- och fiskrätter till pasta och mild ost – alltså klassisk österrikisk husmanskost.

Ottakringer Helles

Ett ljust lageröl från Wien som passar till klassisk österrikisk husmanskost.

Läs mer här.

Ottakringer är ett av Österrikes största bryggerier. Ända sedan starten har Ottakringer Helles funnits med. Ölet bryggs fortfarande på de bästa humlesorterna, malt och rent källvatten från bryggeriets egen källa som är 118 meter djup.

Relaterat

Ottakringer
Nu finns Ottakringer Helles att köpa på Systembolaget i Sverige. Det kända bryggeriet Ottakringer ligger mitt i Österrikes huvudstad Wien. Här har man bryggt…

Relaterat

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2022 Heba food & beverages