Nu i Sverige! Ottakringer – ölet man dricker i Wien

Dela med dig:
Dela på facebook
Dela på email
Dela på twitter

Nu finns Ottakringer Helles att köpa på Systembolaget i Sverige. Det kända bryggeriet Ottakringer ligger mitt i Österrikes huvudstad Wien. Här har man bryggt öl sedan 1837 och Ottakringer Helles har funnits med sedan starten. Följ med till Wien, staden med en härlig ölkultur!

Österrikes huvudstad Wien är en mysig liten storstad. Här bor ca 1,8 miljoner människor, men stämningen är lugn och sansad. Wien är en riktig kulturstad. Klassisk musik, wienervals, vackra historiska byggnader och kända sevärdheter som Spanska ridskolan, slottet Schönbrunn, Stephansdomen och den vackra, blåa Donau-floden har satt staden på kartan.

Men här finns också en annan stark kultur, nämligen den som handlar om öl. Ölkulturen i Österrike har en lång historia. Precis som i grannländerna Tyskland och Tjeckien är lageröl mest populärt. Här i Wien är Ottakringer den mest kända ölen. Överallt på restauranger, pubar och uteserveringar ser man den karaktäristiska solgula etiketten från Ottakringer.

Ottakringer Helles

Den mest populära sorten är Ottakringer Helles som nu också finns i Sverige. Ottakringer Helles är en ljus och frisk lager med välbalanserad smak, lätt maltarom, fruktiga toner och en behaglig bitterhet. Det passar utmärkt till allt från sallad, kyckling, kött- och fiskrätter till pasta och mild ost – alltså klassisk österrikisk husmanskost.

Ottakringer Helles

Ett ljust lageröl från Wien som passar till klassisk österrikisk husmanskost.

Läs mer här.

Ottakringer är ett av Österrikes största bryggerier. Det startade redan 1837 och Ottakringer Helles har funnits med sedan starten. Ölet bryggs fortfarande på de bästa humlesorterna, malt och rent källvatten från bryggeriets egen källa som är 118 meter djup.

Ottakringer Helles har fått flera priser genom åren. Bland de senaste kan nämnas brons vid Brussels Beer Challenge 2018, silver vid Austrian Beer Challenge 2018, guld vid World Beer Awards 2017, guld vid Austrian Beer Challenge 2017 och guld vid European Beer Star 2016.

Besök bryggeriet

När allt är som vanligt kan man göra en rundvandring på Ottakringer. Just nu är det tyvärr stängt pga den rådande pandemin. Men här på det kreativa bryggeriet Brauwerk brygger Ottakringer även specialöl. Varje ölstil präglas av en av de tre huvudingredienserna i ölet. I Hausmarke 1 är det jäst, i Hausmarke 2 är det humle och i Hausmarke 3 är det malt. På somrarna brukar bryggeriet anordna ölfestivaler utomhus. Förutom provsmakningar bjuds även på livemusik och man sätter även upp matstånd och food trucks med matspecialiteter från Wien, så att ingen behöver gå hungrig.

MER INFO HITTAR DU HÄR:

www.ottakringerbrauerei.at
www.brauwerk.wien

 

Här hittar du Ottakringer i Wien

Ottakringer är verkligen ölet man dricker i Wien. Här är några förslag på ställen där du kan prova själv.

Foto: Grünspan

En härlig schnitzel och en kall öl på en uteservering är väl aldrig fel. På Grünspan serveras klassiskt kök från Wien och här finns också en underbar beer-garden.
Läs mer: gruenspan.at

Foto: Spelunke

Är du mer intresserad av moderna, trendiga restauranger så kan Spelunke vara ett alternativ. Här finns nästan hela Ottakringers sortiment.
Läs mer: spelunke.at

Foto: Landtmann

Självklart serveras Ottakringer också på Wiens klassiska kaféer. Som här på Café Landtmann, ett traditionellt kafé mitt i stan.
Läs mer: landtmann.at

Foto: Bitzinger

Ett hett tips för dig som söker enklare mat till en öl är att stanna till vid en korvkiosk. De finns spridda över staden och erbjuder läckra korvar och allt från öl till champagne. Som exempelvis korvkiosken Bitzinger Würstelstand mittemot Wiens pariserhjul.
Läs mer: bitzinger-wien.at

 

Mat som passar till Ottakringer Helles

Huvudratt Wienerschnitzel
En äkta wienerschnitzel görs på kalvkött, men det blir också bra med fläskkött eller kyckling. Vissa föredrar att steka schnitzlarna, men vi vill ha…
Sas Vinaigrette Attika Gurksallad Gurka
Här är en klassisk ättiksdressing som är perfekt till gurksallad men som också är nödvändig till grönsalladen som ackompanjerar den klassiska wienerschnitzeln….
Huvudratt Rosti Geschnetzeltes Skinkgryta Champinjoner Potatis
Rösti med riven potatis är både gott och enkelt att göra. Röstin blir frasig och fin när man steker den i rapsolja. Välj gärna…

Relaterade produkter

Ottakringer Helles är ett ljust lageröl från Österrike. Smaken är välbalanserad m…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2021 Heba food & beverages