Bondbönor med kantareller

/5

Ingredienser

500 g
skalade bondbönor (eller andra bönor, t ex edamame)
0,5 dl
500 g
kantareller
1
grönsaksbuljong från tärning
0,5 dl
vatten
hackad persilja
salt och peppar
  • 500 g

    skalade bondbönor (eller andra bönor, t ex edamame)

  • 0,5 dl

    Kloka rapsstekolja med smörsmak

  • 500 g

    kantareller

  • 1

    grönsaksbuljong från tärning

  • 0,5 dl

    vatten

  • hackad persilja

  • salt och peppar

Bondbönor med kantareller

Bondbönor är en lite förbisedd delikatess. Bönorna är matiga med en nötaktig smak. Kanske skördar du dem själv eller så hittar du dem på en matmarknad eller i snabbköpet. Får du inte tag på bondbönor kan du ersätta dem med djupfysta sojabönor, eller edamame. Tillsammans med kantareller blir det en härlig rätt som passar bra som en förrätt, som tillbehör till en köttbit eller varför inte som en vegetarisk huvudrätt.

Gör så här

  1. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Ställ fram en bunke med saltat isvatten.
  2. Tillsätt bönorna i det kokande vatten och låt koka upp. Sjud 2 minuter, ta upp dem och häll dem i det iskalla vattnet. När bönorna kallnat, skala av det yttersta lagret så att du får fram de fina, klargröna bönorna.
  3. Värm upp Kloka rapsstekolja i en stor stekpanna. Stek kantarellerna i smöroljan 2-3 minuter eller tills de fått fin färg. Häll på buljongen och sjud 2-3 minuter under lock.
  4. Tillsätt bondbönorna och låt dem bli varma och mjuka, ca 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar och vänd ner hackad persilja.
  5. Lägg upp på tallrikar, ringla lite smörolja runtom och dra över några varv med pepparkvarnen.

Relaterat

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Dryckestips

Gauloise Blonde är en ofiltrerad ljus ale på 6,3%. Ölet bryggs på hantverksmässigt…
Saison 1858 är en ljus ofiltrerad öl med fräsch doft och smak av citrus, banan och kry…
Doft av maltig karamell, frukt, kryddor och viss rökighet samt med en fyllig och bal…
Franska La Goudale har fruktig smak med inslag av aprikosmarmelad, honung, ljust b…

Relaterat

Huvudratt Ravioli Kantareller
Gör det lätt för dig med färdig färsk och fylld ravioli med ricotta och spenat. Med smörstekta kantareller får du snabbt en härlig måltid….
Forratt Huvudratt Sallad Kantareller Parmesan
Toppa salladen med smörstekta kantareller och riven parmesan. En underbar kombination som passar att göra med de tidiga sommarkantarellerna och även på höstkanten….
Forratt Huvudratt Svampsoppa Soppa Svamp Kantareller
Höstens gula guld förvandlas till en mustig soppa som får fin smak från vitt vin och generöst med grädde. Servera i små skålar som…
Baked,Garlic,Parmesan,Zucchini,Sticks,,Crunchy,And,Crispy,On,The
Knapriga och gyllenbruna på ytan, mjuka och smakrika på insidan. Härliga vegetariska panerade squashstänger passar bra med en sallad eller som tillbehör till grillat…