Lax är lätt att laga, går att variera på många sätt och dessutom innehåller lax mycket protein, nyttiga fetter och vitaminer. Vi bjuder på fem av våra favoriträtter med lax.
Lax är en populär fisk, och det är lätt att förstå varför. Lax är lätt att laga till både vardag och fest. Grillad, stekt, ugnsbakad, kokt, i gryta eller i gratäng – det är bara att välja hur du vill tillaga laxen.
Lax blir godast när man låter den bli bara precis färdig, när den har kvar en rosa kärna i mitten. Lax kan kryddas på hur många sätt som helst och du kan välja och vraka mellan olika tillbehör. Potatis, ris, pasta, grönsaker – det mesta fungerar fint till lax.
Kort och gott om den nyttiga laxen
Lax är inte bara gott, det är dessutom nyttigt. Vi rekommenderas att äta fet fisk en gång i veckan. Lax innehåller många ämnen som är bra för kroppen. Här listar vi några av dem.
- Protein: Lax innehåller hög halt av protein. Det behövs för att bygga och underhålla kroppens celler.
- Omega 3: Dessa fettsyror förhindrar och bromsar hjärt- och kärlsjukdomar.
- Vitamin A: Bra för synen och för immunförsvaret.
- Vitamin D: Finns i feta fiskar som lax och är bra för att stärka skelettet bland annat.
- Vitamin B12: Hjälper till att bilda nya celler.
- Selen: Viktigt för immunförsvaret då det bekämpar skadliga kemiska processer i kroppen.
- Jod: Bra för ämnesomsättningen.
Källa: Livsmedelsverket.
Fem goda laxrecept som du kan laga just nu
Lax med örter och citron
Ibland vill man inte krångla till matlagningen. Krydda laxfiléer med doftande örter och citron. Ringla över rapsstekolja, sätt in i ugnen och servera sedan med sallad och grönsaker. Enkelt och gott!
Limestekt laxfilé med lent blomkålsmos
Fräsch stekt lax möter fluffigt och lent blomkålsmos. Vi smaksätter hela härligheten med lime. Blomkålsmos är en underskattad delikatess som passar till kött och fisk. Det kan smaksättas på olika sätt, som här med lime, eller varför inte med vitlök, chili, tryffel – ja, bara fantasin sätter gränser.
Stek laxfilé med grönsaksfräs och polenta
Polenta görs av majs och används ofta som tillbehör till fisk i Italien. Låt laxen bli precis lagom genomstekt så att den fortfarande känns mjuk i mitten och har en fin rosa kärna. Med fräscha grönsaker till och inte minst med den härliga örtoljan blir detta en rätt som är enkel att laga men som får pluspoäng för sin fina presentation.
Grillad lax med hemgjord pesto och pasta
Gör din egen pesto! Känn när den underbara basilikadoften sprider sig i köket. Vi blandar peston i spaghetti och serverad med nygrillad lax. Så gott!
Grillad laxfilé med krabbsalsa
Här är ett annorlunda tillbehör till grillad lax som du kanske inte har testat förut. Krabbköttet är milt och går lite åt det söta hållet och får fantastisk smak ihop med citron och rikligt med hackad persilja och lite majonnäs.