Lär dig steka med den nyttiga svenska rapsstekoljan från KLOKA. Med rapsstekolja stänker det mindre och du får en fin stekyta.
KLOKA svensk rapsstekolja är framtagen för att inte stänka när man steker och ger samtidig en fin stekyta. Rapsstekoljan finns i två smaker, naturell och med smörsmak. Smörsmaken är perfekt för den som inte tål eller vill äta mjölkprodukter men ändå vill ha smaken av smör.
Nu finns även KLOKA svensk rapsstekolja naturell på praktisk 1-liters plastflaska.
KLOKA stekskola
Så här steker du med KLOKA rapsstekolja för ett perfekt stekresultat. När du steker med stekolja stänker det mindre även om du använder kalla eller fuktiga livsmedel.
STEKA KÖTT
- Ta fram köttet från kylen så det får rumstemperatur.
- Torka av det så blir sekytan fin.
- Hetta upp rapsstekoljan. Testa geom att droppa ner lite vatten, om dropparna studsar är oljan tillräckligt varm.
- Fyll max 2/3 av stekpannan, annars sjunker temperaturen och stekytan blir inte lika fin.
- Låt köttet ligga i den varma oljan tills du ser att det vätskar sig lite på ovansidan. Då är det dags att vända och sänka värmen till medium.
- Ös köttet med stekoljan under tillagningen.
TEMPERATUR / KÖTT
Rare (blodigt): 55°C nöt, lamm, ca 1 minut per sida.
Medium rare: 58-60°C nöt, lamm, ca 2,5 minuter per sida.
Medium: 60-65°C nöt, lamm, 2-3 minuter per sida.
Well done: 70°C nöt, lamm, fläskkött, kyckling utan ben, färs, ca 3-4 minuter per sida.
Kyckling med ben: 82°c, ca 6-7 minuter per sida (eller i ugn)
STEKA FISK
- Använd rikligt med rapsstekolja. Låt oljan bli riktigt varm först.
- Stek alltid med skinnet neråt först på stark värme så blir skinnet krispigt med fin färg.
- Stektider: Tunna filéer: 1-2 minuter per sida. Tjocka filéer, ryggbitar: 3-5 minuter per sida.
STEKA GRÖNSAKER
- Häll rapsstekolja i stekpannan och låt den bli varm.
- Tillsätt de ansade och skivade eller hackade grönsakerna. Rör runt ofta så de inte bränns.
TIPS! Svamp och potatis som innehåller mycket vatten steks i rapsstekolja på hög temperatur för att få en fin stekyta. Då börjar inte vätskan koka i stekpannan. Lök, paprika och bönor steks på lägre temperaturer så bränns de inte.