Ägg med goda fyllningar. Sill med söta och syrliga smaker. Matiga pajer av olika slag. Saftig påskskinka. Smakerna är många och det är inte lätt att välja dryck till påskbuffén. Här tipsar vi om öl som passar till påskbordets alla läckerheter.
Fyllda ägg, sill, lammstek och lax… Hur ska man tänka när man väljer dryck till påskbuffén?
– Till påsk samsas många härliga rätter på bordet. Mat som är syrlig, söt, fet och med mycket smak. Det är verkligen svårt att hitta en dryck som passar till precis allt. Ska man välja en ölsort, så kanske man ska välja ett smakrikt lageröl eller kanske ett lätt veteöl.
Fyllda ägghalvor med majonnäs toppade med räkor, bacon och lax – vad ska man välja?
– Här passar det väldigt bra med ett lätt veteöl. Störtebeker Bernstein-Weizen har en fruktig, balanserad smak med inslag av frukt och kryddor som lyfter smaken av ägg med olika toppings.
> Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 5,3 % vol., 28,90 kr.
Krämiga sillinläggningar eller i lag, vilken dryck passar bäst?
– Sillinläggningar kan vara på samma gång salta, söta och syrliga. Till sill dricker vi traditionellt öl och här passar en belgisk Saison bra, där beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna.
> Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 6,4 % vol., 75,90 kr.
En matig paj med ost och skinka – vilken öl passar bäst?
– Till pajer med ostfyllning, skinka och annat gott är det gott med en ljus belgisk ale. Med sin lite kryddiga smak passar den perfekt till just ost!
> Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151, 750 ml, 6,3% vol., 64,90 kr.
Helgskinka är en annan favorit till påsk – vad väljer vi att dricka då?
– Skinkan är en klassiker på både påskbordet och julbordet. Vi föreslår ett mustigt, mjukt och sammetslent mörkt lageröl med rostade toner som är ett perfekt val till såväl skinkan som lammsteken – om man föredrar det.
> Störtebeker Schwarzbier, Tyskland, nr 13119, 500 ml, 5% vol., 28,90 kr.
En god dessert med choklad är enligt många ett måste på påskbordet – vad passar till det?
– Till efterrätter med choklad passar en mörk stout som lagrats på bourbonfat helt perfekt. Smaken är komplex och rostad med inslag av kaffe, mörk choklad, smörkola, russin, nötter, lakrits, kryddor och pomerans. En perfekt avrundning av påskmiddagen!
> Malmgård Bourbon Barrel Stout, Finland, nr 13201, 330 ml, 11 % vol., 47,90 kr.
Men om man nu har gäster som föredrar vin till påskbordet, finns det något vin som passar till allt?
– Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter.
> Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 12,5% vol., 249 kr.