Välj rätt öl till påskmaten

Dela med dig:

Ägg och sill. Färglada primörer. Lammstek. Gravad lax. Smakerna är många och det är inte lätt att välja dryck till påskbuffén. Här tipsar vi om öl som passar till påskbordets alla läckerheter.

Fyllda ägg, sill, lammstek och lax… Hur ska man tänka när man väljer dryck till påskbuffén?

– Till påsk samsas många härliga rätter på bordet. Mat som är syrlig, söt, fet och med mycket smak. Det är verkligen svårt att hitta en dryck som passar till precis allt. Ska man välja en ölsort, så kanske man ska välja ett smakrikt lageröl.

Fyllda ägghalvor med majonnäs, rom och räkor – vad ska man välja?

– Här passar det väldigt bra med ett smakrikt öl med lite beska. Det kanske till och med är lite kul att servera ett öl som heter Egger till äggen!

> Egger Original, Österrike, nr 1178, 500 ml, 18,90 kr (exkl.pant).

Krämiga sillinläggningar eller i lag, vilken dryck passar bäst?

– Sillinläggningar kan vara på samma gång salta, söta och syrliga. Till sill dricker vi traditionellt öl och här passar en belgisk Saison bra, där beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna.

> Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 74,90 kr.

En fin fiskrätt som lax med sparris och örter – kan man dricka öl till laxen?

– Lax är en fet fisk som ofta lättas upp av citron och örter när den tillagas som huvudrätt. Du som föredrar öl kan gärna prova ett fruktigt veteöl, som detta tyska veteöl med en karaktäristisk bärnstensgul färg.

> Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 28,90 kr.

Kyckling är en annan favorit till påsk – vad väljer vi att dricka då?

– Kyckling är en klassiker som hör till våren. Vi föreslår ett mustigt, mjukt och sammetslent mörkt lageröl med rostade toner som är ett perfekt val till kyckling – och även till fisk och skaldjur.

> Störtebeker Schwarzbier, Tyskland, nr 13119, 500 ml, 28 kr.

Lamm är enligt många ett måste på påskbordet – vad passar till det?

– Till lammsteken passar det extra bra med en ofiltrerad ljus ale från Belgien. Ett öl med mycket smak, styrka och struktur. Det är samtidigt fruktigt och lite beskt och syrligt som balanserar och ger fräschör.

> Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151,750 ml, 59,90 kr.

Men om man nu har gäster som föredrar vin till påskbordet, finns det något vin som passar till allt?

– Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter.

> Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 246 kr.

Aktuellt just nu!