5 goda öl till midsommar

Dela med dig:

Snart är midsommar här, sommarens härligaste fest! Koka färskpotatisen och bjud på klassiska svenska smaker som inlagd sill, köttbullar och goda grillrätter. Här tipsar vi om öl som passar till midsommarmaten!

Salta sillar, matiga pajer, svenska köttbullar och goda grillrätter. Hur ska man tänka när man väljer dryck till midsommar?

– Till midsommar vill man njuta i lugn och ro av alla härliga svenska smaker. Men rätterna är samtidigt syrliga, söta, feta och har mycket smak. Så det är inte helt lätt att hitta en dryck som passar till allt. Ska man välja en ölsort så kanske man ska välja ett smakrikt lageröl.

Krämiga sillinläggningar, eller sill i sötsyrlig lag, vilket öl passar bäst?

– Sillinläggningar kan vara på samma gång salta, söta och syrliga. Till sill dricker vi traditionellt öl och här passar en belgisk Saison bra, där beskan och kolsyran lättar upp de feta och salta smakerna.  

> Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 6,4%, 74,90 kr.

Köttbullar, prinskorv – klassisk svensk buffémat. Vad ska man välja?

– Här passar det väldigt bra med ett smakrikt öl med lite beska. Ett ljust lageröl är ett bra val till smörgåsbordets småvarma rätter.

> Egger Original, Österrike, nr 1178, 500 ml, 5%, 18,90 kr (exkl.pant).

Grillade laxspett – kan man dricka öl till laxen?

– Lax är en fet fisk som kan skäras i kuber och träs upp på spett tillsammans med tomat, lök och paprika. Du som föredrar öl kan gärna prova ett fruktigt veteöl, som detta tyska veteöl med en karaktäristisk bärnstensgul färg.

> Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 5,3%, 28,90 kr.

Kyckling är en annan favorit på grillen – vad väljer vi att dricka då?

– Kyckling passar så bra att grilla. Antingen hela filéer, eller som här, uppträdda på spett med en grekisk sallad. Vi föreslår ett ljust lageröl som passar bra till det mesta. Detta franska lageröl på 3,5 % är dessutom glutenfritt och finns i den vanliga livsmedelsbutiken.  

> Grain d´Orge lager, Frankrike, 250 ml, 3,5%, finns på ICA, Coop, Hemköp och Citygross.

Västerbottenpaj är enligt många ett måste på midsommarbuffén– vad passar till det?

– Till ostpaj passar det extra bra med en ofiltrerad ljus ale från Belgien. Ett öl med mycket smak, styrka och struktur. Det är samtidigt fruktigt och lite beskt och syrligt som balanserar och ger fräschör.

> Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151,750 ml, 6,3%, 59,90 kr.

Men om man nu har gäster som föredrar vin till midsommar, finns det något vin som passar till allt?

– Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter.

> Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 12,5%, 246 kr.

Relaterat

Herring,Marinated,In,Oil,With,Lemon,And,Herbs
Prova en ny sill till jul, påsk eller midsommar! Här delar vi med oss av våra godaste recept där vi marinerar sill med den…
Scandinavian,Midsummer,Feast,With,Potato,Salad,,Meatballs,,Salmon,And,Beetroot
Vi bjuder på tolv goda recept att laga till midsommar! Blanda till en god drink, testa en ny sill, lägg något gott på grillen…
Drinkar Strawberry Daiquiri Jordgubbsbål Bål
Till midsommar passar det bra med en fruktig drink. Här är några exempel där vi använt drinkmixer från Tropic Dream och bärdrycker från Finnerödja….