Våra godaste sillinläggningar

Dela med dig:

Prova en ny sill till jul, påsk eller midsommar! Här delar vi med oss av våra godaste recept där vi marinerar sill med den nyttiga svenska rapsoljan från KLOKA. Vilken blir din favorit?

Sillen är numera en klassiker på svenska högtidsbord till såväl jul som påsk och midsommar.

Men så har det inte alltid varit. Från början var saltad sill fattigmanskost och en vanlig vardagsrätt. Men under 1800-talet blev det vanligt med brännvinsbord och smörgåsbord i de övre samhällsklasserna, och då fick den kryddade sillen sitt genombrott som festmat. Det berodde i sin tur på att det hade blivit allt lättare att få tag på socker och ättika som behövdes för inläggningen av sillen.

Nu började man prova nya smaker och kryddningar som löksill, senapssill och currysill. Seden att äta inlagd sill till fest spred sig till alla svenskar.

Vanligtvis saltar man in sillen och tillsätter sedan en kryddad ättikslag, så kallad 1-2-3-lag. Den består av 1 del ättikssprit (12%), 2 delar strösocker och 3 delar vatten som får koka upp tills sockret löser sig och sedan kallna. Den här grundlagen kan man sedan krydda som man vill.

Här delar vi med oss av våra godaste marinerade sillar som passar till alla högtider. Låt dig väl smaka!


MATJESSILL I RAPSOLJEMARINAD

Prova något nytt på midsommarbordet i år. Marinera matjessillen med Kloka rapsolja, rödlök, vitlök, dill och lite vinäger. Marinaden är enkel att göra och ger sillen ett extra lyft. Testa själv!

> Till receptet


CITRONSILL I RAPSOLJA

Solgul citron och härligt doftande citronmeliss sätter smak på denna fräscha sill. Använd färdig urvattnad inläggningssill som du smaksätter med en kryddig lag och dagsfärska örter. En härlig sill att sätta fram på midsommarbordet!

> Till receptet


MARINERAD SILL MED LIME OCH KORIANDER

Ge sillen smak av aromatisk lime och koriander. I marinaden använder vi den nyttiga svenska rapsoljan från Kloka. Använd färdig 5-minuterssill så blir sillen klar på ett litet kick!

> Till receptet


MARINERAD SENAPSSILL MED DILL OCH GRÄSLÖK

Vanlig senapssill i all ära, men den här sillen som marineras i en lag med rapsolja är allt lite fräschare! Här är det senapsfrön, dill och gräslök som sätter den fina smaken. Prova själv!

> Till receptet


SILL MED HAVTORN OCH RÖDLÖK

Våga prova något nytt! Havtorn med sin syrliga och friska smak ger färg och en väldigt spännande smakbrytning till den salta sillen. Dekorera gärna med färska eller frysta havtorn så blir sillen ett vackert blickfång på bordet.

> Till receptet


SILL MED SOLTORKAD TOMAT I OLJA

Sätt lite färg på sillen med soltorkade tomater. Den här sillen är inte inlagd på traditionellt sätt med ättikslag, utan marinerad i härlig rapsolja, inspirerat av spanska tapas. Soltorkade tomater smakar både salt och sött och har dessutom en trevlig syra. Kanske blir detta en ny favorit?

> Till receptet

Kloka rapsolja – perfekt till marinad, kall sås och smaksatt olja

Kloka svensk rapsstekolja naturell. Perfekt i marinader och kalla såser samt när du själv vill smaksätta olja. Passar också utmärkt att steka i, då den inte stänker.

> Läs mer

Kloka svensk rapsolja neutral, KRAV-märkt. Utmärkt för alla marinader och kalla såser. Innehåller KRAV-märkt raps från svenska gårdar.

> Läs mer

Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak. Om du vill att något ska smaka som smör, ska du välja denna olja. Har även speciella stekegenskaper som gör att den inte stänker.

> Läs mer

Relaterat

Scandinavian,Midsummer,Feast,With,Potato,Salad,,Meatballs,,Salmon,And,Beetroot
Vi bjuder på tolv goda recept att laga till midsommar! Blanda till en god drink, testa en ny sill, lägg något gott på grillen…
Midsommar Dryck 2023
Midsommar är en härlig tradition och på menyn står svenska klassiker. Här får du tips på dryckerna som passar till sillen, det småvarma och…
Drinkar Strawberry Daiquiri Jordgubbsbål Bål
Till midsommar passar det bra med en fruktig drink. Här är några exempel där vi använt drinkmixer från Tropic Dream och bärdrycker från Finnerödja….

Relaterat

Öl som passar till sill

Doft av maltig karamell, frukt, kryddor och viss rökighet samt med en fyllig och bal…
O.J. Blanche är ett ofiltrerat veteöl från Belgien, sk witbier. Smaken är mild, söt…
Blanche de Namur är ett veteöl från belgiska Brasserie du Bocq.
at-002-009
Freeze är ett fruktigt öl med balanserad beska och sötma. Det är dessutom både glute…