Vad ska man dricka till kräftorna?

Dela med dig:

Vad ska man dricka till kräftorna?

Dags att plocka fram partyhatten – kräftsäsongen är här! Nu får de nykokta, röda kräftorna ta plats på fatet, gärna ihop med goda pajer och en krämig sås att doppa i. Och självklart: rätt dryck till.

Salta tillbehör som ostar och pajer gör att många föredrar öl framför vin. Något kallt och friskt som matchar smaken – och som är enkelt att fylla på i glaset.

Men vilken öl passar bäst? Ska du välja en som funkar till allt, eller olika sorter för olika smaker? Här får du fem öltips som lyfter både kräftor och tillbehör.

Salta och dilldoftande kräftor, vilket öl passar bäst?

– Den fruktiga och lätt kryddiga karaktären i det belgiska veteölet Blanche de Namur lyfter fram kräftornas dilltoner utan att ta över. Ölets friska syra ger fin balans till det lätt sötade kräftspadet.

Blanche de Namur, Belgien, nr 89999, 330 ml, 4,5%, 24,90 kr

Chips med en god topping blir en bra start på kräftfesten – vad passar till det? 

– Den lätta sötman och kryddigheten i Gauloise Blonde rundar av sältan i chipsen. Kombinationen blir smakrik utan att bli tung. 

Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151, 750 ml, 6,3%, 64,90 kr.

Snittar med räkor – vilket öl passar bäst till skaldjur?

– Många tror att fisk och skaldjur alltid smakar bättre med vin än med öl. Men här får räkornas milda sälta sällskap av ölets fruktighet och mjuka veetetoner.  

Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 5,3%, 28,90 kr.

Pajer är en annan favorit när det vankas kräftskiva. Vad väljer vi att dricka då? 

– Till en matig paj föreslår vi att matcha med en fruktig och örtig Saison. Ölets friskhet passar fint till både ost- och skaldjurspaj.

Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 6,4%, 75,90 kr.

Pajer, knyten, bröd och andra tillbehör på kräftfesten. Vad ska man välja till det?

– Ett friskt lageröl ger ett lätt lyft till både till bröd och feta tillbehör, som filodegsknyten med spenatfyllning. Det är en ren smak som inte stör. Den här glutenfria lagern hittas i vanliga livsmedelsbutiken.

Grain d´Orge lager, Frankrike, 250 ml, 3,5 %, finns på ICA, Coop, Hemköp och Citygross.

Men om man nu har gäster som föredrar vin till kräftskivan – finns det något vin som passar till allt?

 – Då vill vi slå ett slag för Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner. Den har en fin och frisk citrusfruktighet, mineraler och en hög syra som gör att vinet passar till många maträtter. Ett utmärkt val till såväl salta kräftor som ostpaj.

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 12,5 %, 249 kr.

Relaterat

Några förslag på rätter som passar till kräftorna

Homemade,Onion,Pie,Or,Quiche
En klassiker till kräftskivan men lika god till vilken buffé som helst! Här är ett recept med en äggfri pajdeg som bakas på rapsolja….
Sas Aioli Vitlök
Kan du göra majonnäs, så kan du göra aioli! Det är bara att tillsätta pressad vitlök så är såsen klar. Många vågar inte göra…
Huvudratt Forratt Skinkpaj Ostpaj Skinka Ost Paj
Den allra godaste pajen har ett sprött pajskal och ett krämigt inre. Vårt pajskal innehåller rapsolja istället för smör vilket gör den frasig och fin….
Huvudratt Forratt Pizza Vasterbotten Lojrom
Krångla inte till det! Köp färdig pizzadeg och sno ihop en läcker löjromspizza som räcker till en förrätt till fyra personer. Eller skär i…