Vad ska man dricka till sparris?

Dela med dig:

Dryckerna som passar till sparris

Sparris är en härlig vårprimör, men det är en konst att välja vin eller öl som passar till. Här tipsar vi om vin och öl till sparris.

Att para ihop mat och dryck kan vara en konst och det är inte alltid lätt att hitta rätt matchning. När det kommer till sparris kan det vara en extra utmaning eftersom sparrisen har en ganska mild och subtil smak som kan överväldigas av fel dryck. Men med lite kunskap om smaker och aromer kan man hitta rätt kombination för att lyfta fram de naturliga smakerna i sparrisen.

Vin till sparris

När det kommer till vin är en allmän regel att välja en vin som har en högre syrahalt. En torr och frisk Riesling är ett utmärkt val, då dess höga syrahalt och subtila fruktig smak kompletterar sparrisens smak. En annan god matchning är en frisk och fruktig grüner veltliner med toner av citrus eller päron.

För röda viner kan man med fördel välja Pinot Noir eller Zweigelt, eftersom båda har en mjuk och fruktig smakprofil som inte överväldigar sparrisen. Undvik kraftfulla viner med hög alkoholhalt, då de kan ta över sparrisens subtila smak.

Goda viner som passar till sparris

Waldschütz Grüner Veltliner Klassik 2021, Nr 2711, 12,5 %, 2 lit, 246 kr

Jamek Zweigelt 2019, Nr 51645, 13,5%, 219 kr

Öl till sparris

När det kommer till öl kan man välja en lätt och frisk pilsner eller en ljus ale. En tysk pilsner med sin friska och lätta smak kan vara ett utmärkt val att kombinera med sparris. En veteöl med fruktiga toner av aprikos, banan och kryddnejlika kan också vara en bra matchning. Likaså det härliga belgiska vårölet Saison med fräsch doft och smak av citrus och kryddor fungerar utmärkt.

För de som föredrar en mer robust smak kan man välja en IPA eller en stout, men undvik kraftfulla öl med hög alkoholhalt. En lättare amber ale kan också vara ett gott alternativ.

Urval av öl som passar till sparris

Egger Original nr 1178, 500 ml, 5%, 18:90 kr. Internationell lageröl från Österrike.

Störtebeker Bernstein-Weizen, nr 1509, 500 ml, 5,3%, 28:90 kr. Fruktigt veteöl från Tyskland.

Bocq Saison 1858, nr 1586, 750 ml, 6,4%, 74:90 kr. Ljus ofiltrerad öl med fräsch doft i en stor flaska som kan delas med flera.

Gauloise Blonde, nr 1151, 750 ml, 6,3%, 59:90 kr. Kryddig och nyanserad ljus ale från Belgien.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att smaker är subjektiva och det är alltid en god idé att experimentera med olika kombinationer tills man hittar den perfekta matchningen för ens egen smak. Det viktigaste är att man njuter av både maten och drycken!

Relaterat

Assorted,Cheese,Plate,With,Vegetables
Nu är våren här på allvar och butikernas grönsaksdiskar fylls med härliga späda primörer. Här hittar du våra godaste recept på sparris som vi…
Forratt Sallad Ruccola Valnotter Adelost Paron
Njut av en härlig sallad som matchar våren med fräscha, späda och härliga grönsaker. Här tipsar vi om våra fem godaste och bästa sallader…