Äntligen tid för sparris

Dela med dig:

Nu är våren här på allvar och butikernas grönsaksdiskar fylls med härliga späda primörer. Här hittar du våra godaste recept på sparris som vi lagar från grunden med svensk rapsolja från Kloka.

Den späda, gröna sparrisen som är aktuell nu, behöver man inte skala. Bara knäck av stjälkarna nerifrån där de själva vill gå av när du böjer dem lätt.

Det finns många sätt att tillaga sparris. Du kan ånga den, koka lätt, steka eller lägga direkt på grillen.

Här är några förslag på hur du kan tillaga sparrisen med rapsolja från Kloka.


SPARRIS MED BURRATA, SMULAT VITLÖKSBRÖD OCH FRITERAD SALVIA

Här får krämig och mjuk burrata sällskap av krispigt vitlöksbröd och friterad salvia. Med Kloka rapsstekolja med smörsmak steker du brödsmulorna utan stänk och får smörsmaken på köpet. Vi serverar härligheten på en bädd av nykokt sparris.

> Till receptet

> Läs mer: Vad ska man dricka till sparris?


GRILLAD SPARRIS OCH KRONÄRTSKOCKA MED CHILIOLJA

Sparris är kungen bland de härliga primörerna. Men glöm inte bort kronärtskockan, en ljuvlig delikatess. Vi lägger båda dessa godsaker på grillen tillsammans med citron och serverar med härlig rapsolja smaksatt med chili och vitlök och ett gott bröd.

> Till receptet


ÖRTSTEKT KYCKLINGFILÉ MED ÅNGAD SPARRIS OCH HOLLANDAISE

Färska örter och citron sätter smak på de här saftiga kycklingfiléerna. Vi serverar med ångad sparris och en ljuvlig hollandaise. Många drar sig för att göra egen hollandaise. Men med Kloka rapsstekolja med smörsmak är det lätt att lyckas.

> Till receptet


ÅNGAD SPARRIS MED RAPSOLJA OCH PARMESAN

När sparrisen tar plats i butiken är det ett härligt vårtecken. Här ångar vi sparrisen för att behålla både spänst och smak och täcker den med härlig rapsolja och hyvlad parmesan.

> Till receptet

Såser som passar till sparris

Den vanligaste såsen till sparris är nog hollandaise, som du hittar i receptet bredvid. Men det finns många såser och smaksatta oljor som passar bra att ringla över de späda läckerheterna. Här är några förslag som passar utmärkt till sparris.
Sas Majonnas
Det är lättare än man kan tro att göra sin egen majonnäs. Se bara till att råvarorna som ingår har samma temperatur när du…
Sas Citron Vitlok Olja
En läckert syrlig citronolja är gott att ringla över pastarätter och nykokta primörer. Här har vi förbättrat smakerna med vitlök och rosmarin, men du…
Sas Ranch Dressing Chia Majonnas
Tahini och chiafrön sätter smak och ger fyllighet till denna nyttiga dressing som kan förvaras upp till två veckor i kylen i tättslutande burk….
Sas Sriracha Majonnas Dressing Hot
Sriracha är en stark chilisås som ger lite sting åt majonnäsen. Passar till hamburgare, grillat eller sallad. Använd gärna hemgjord majonnäs, recept hittar du…

Relaterat

Kloka svensk KRAV-märkt neutral rapsolja förhöjer smaken av övriga ingredienser…
Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…
Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…

Vin som passar till sparris

Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…
Frisk och fruktig Grüner veltliner med inslag av päron, vitpeppar, ananas, lime oc…
Jamek Jochinger Riesling Federspiel 2019 är ett exklusivt vin från Weingut Jamek.…
Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…