Prova en ny sill till jul, påsk eller midsommar! Här delar vi med oss av våra godaste recept där vi marinerar sill med den nyttiga svenska rapsoljan från KLOKA. Vilken blir din favorit?
Sillen är numera en klassiker på svenska högtidsbord till såväl jul som påsk och midsommar.
Men så har det inte alltid varit. Från början var saltad sill fattigmanskost och en vanlig vardagsrätt. Men under 1800-talet blev det vanligt med brännvinsbord och smörgåsbord i de övre samhällsklasserna, och då fick den kryddade sillen sitt genombrott som festmat. Det berodde i sin tur på att det hade blivit allt lättare att få tag på socker och ättika som behövdes för inläggningen av sillen.
Nu började man prova nya smaker och kryddningar som löksill, senapssill och currysill. Seden att äta inlagd sill till fest spred sig till alla svenskar.
Vanligtvis saltar man in sillen och tillsätter sedan en kryddad ättikslag, så kallad 1-2-3-lag. Den består av 1 del ättikssprit (12%), 2 delar strösocker och 3 delar vatten som får koka upp tills sockret löser sig och sedan kallna. Den här grundlagen kan man sedan krydda som man vill.
Här delar vi med oss av våra godaste marinerade sillar som passar till alla högtider. Låt dig väl smaka!
MATJESSILL I RAPSOLJEMARINAD
Prova något nytt på midsommarbordet i år. Marinera matjessillen med Kloka rapsolja, rödlök, vitlök, dill och lite vinäger. Marinaden är enkel att göra och ger sillen ett extra lyft. Testa själv!
CITRONSILL I RAPSOLJA
Solgul citron och härligt doftande citronmeliss sätter smak på denna fräscha sill. Använd färdig urvattnad inläggningssill som du smaksätter med en kryddig lag och dagsfärska örter. En härlig sill att sätta fram på midsommarbordet!
MARINERAD SILL MED LIME OCH KORIANDER
Ge sillen smak av aromatisk lime och koriander. I marinaden använder vi den nyttiga svenska rapsoljan från Kloka. Använd färdig 5-minuterssill så blir sillen klar på ett litet kick!
MARINERAD SENAPSSILL MED DILL OCH GRÄSLÖK
Vanlig senapssill i all ära, men den här sillen som marineras i en lag med rapsolja är allt lite fräschare! Här är det senapsfrön, dill och gräslök som sätter den fina smaken. Prova själv!
SILL MED HAVTORN OCH RÖDLÖK
Våga prova något nytt! Havtorn med sin syrliga och friska smak ger färg och en väldigt spännande smakbrytning till den salta sillen. Dekorera gärna med färska eller frysta havtorn så blir sillen ett vackert blickfång på bordet.
SILL MED SOLTORKAD TOMAT I OLJA
Sätt lite färg på sillen med soltorkade tomater. Den här sillen är inte inlagd på traditionellt sätt med ättikslag, utan marinerad i härlig rapsolja, inspirerat av spanska tapas. Soltorkade tomater smakar både salt och sött och har dessutom en trevlig syra. Kanske blir detta en ny favorit?