När höstmörkret faller är det extra mysigt att laga en värmande god gryta eller soppa. Här tipsar vi om en het köttsoppa med tomat och bönor, en mustig köttgryta med tomat och vin, en öldoftande köttgryta från Belgien och en härligt kryddstark indisk curry.
På hösten och vintern passar det särskilt bra att göra långkok. Smaken från köttet, rotfrukterna, grönsakerna och kryddorna samlas i den goda buljongen. Det tar en stund innan maten blir klar, men medan grytan sjuder på spisen kan man ta en härlig promenad i höstvädret eller pyssla med annat hemma. Härliga dofter sprider sig i huset när grytan står och puttrar.
Bryn köttet först
När man ska laga en god köttgryta är det viktigt att tänka på att köttbitarna ska ha ungefär samma storlek så att de blir klara samtidigt. Du bör också bryna köttet i en stekpanna innan det läggs i grytan. När du steker kött bildas ämnen som bidrar till den goda smaken.
Vi bryner köttet i Kloka rapsstekolja. Det ger en fin stekyta utan att stänka.
Tänk på att bryna köttet på hög värme. Stek köttet i omgångar, annars riskerar du att det blir grått och tråkigt. Om man lägger i för mycket på en gång sjunker temperaturen. Då tappar köttet vätska som rinner ut i pannan och köttbitarna kokta istället för stekta.
Man kan också steka morötter och lök i rapsstekolja innan de läggs i grytan för att det ska bli bättre smak. Grönsakerna ska bara bli gyllenbruna och inte brännas.
KLOKA SVENSK RAPSOLJA. Kloka rapsstekolja finns både naturell och med smörsmak. Perfekt för den som inte tål eller vill äta smör men ändå är ute efter smaken. Kloka rapsolja naturell finns både på 500 ml glasflaska och 1 liter pet-flaska. Rapsstekoljan har tagits fram speciellt för att inte stänka när man steker.
Välj tillbehör
När köttet är brynt, är det bara att blanda det med övriga ingredienser i en stor gryta. Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra tills köttet är helt mört och smakerna har blandats med varandra.
Till köttgryta kan man servera potatis eller ris, helt efter egen smak och tycke. Till den belgiska köttgrytan ska det helst vara pommes frites. Till soppa passar det bra med ett gott bröd.
Den härliga vegetariska indiska kikärtsgrytan passar bra tillsammans med indiskt roti-bröd, ris och en klick svalkandeyoghurt.
Här hittar du recepten:
Het kött- och tomatsoppa med bönor
En värmande soppa med fläskkött, potatis, bönor, paprika och tomat är en härlig allt-i-ett-middag. Ät med ett gott bröd och njut av de härliga smakerna. Om du tar mindre vätska blir soppan mer lik en gryta.
Mustig köttgryta med tomat och vitlök
Här kommer en god och mustig köttgryta som får smak av tomater, vin och vitlök. Gör gärna dubbel sats när du ändå håller på. Grytan är nästan som godast när man värmer upp den på nytt och smakerna fått gifta ihop sig med varandra.
Belgisk carbonnade – köttgryta med öl
Denna belgiska köttgryta reds av med torkat bröd. Och självklart häller vi öl i grytan! Serverar du dessutom pommes frites till får du pluspoäng av vilken belgare som helst!
Indisk kikärtscurry
Denna vackra vegetariska rätt kallas chana masala. Det är en indisk gryta med kikärtor, tomat och chili. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Den är väldigt enkel att laga, se bara till att du har kryddorna hemma! Servera med ris och roti-bröd och toppa med en klick yoghurt och färsk koriander.
Marockansk lammtagine
Het, söt, kryddig och helt magiskt god är denna lammgryta med smak av aprikoser. Du lagar den lätt i en vanlig lergryta eller i en gjutjärnsgryta. I det marockanska köket använder man ofta en tagine. Det är en speciell lergryta med toppigt lock, som gör att det bildas kondens som droppar ner i grytan medan den tillagas. Servera din goda gryta med couscous toppad med rubinröda granatäppelkärnor.