Nu är våren här på allvar och butikernas grönsaksdiskar fylls med härliga späda primörer. Här hittar du våra godaste recept på sparris som vi lagar från grunden med svensk rapsolja från Kloka.
Den späda, gröna sparrisen som är aktuell nu, behöver man inte skala. Bara knäck av stjälkarna nerifrån där de själva vill gå av när du böjer dem lätt.
Det finns många sätt att tillaga sparris. Du kan ånga den, koka lätt, steka eller lägga direkt på grillen.
Här är några förslag på hur du kan tillaga sparrisen med rapsolja från Kloka.
SPARRIS MED BURRATA, SMULAT VITLÖKSBRÖD OCH FRITERAD SALVIA
Här får krämig och mjuk burrata sällskap av krispigt vitlöksbröd och friterad salvia. Med Kloka rapsstekolja med smörsmak steker du brödsmulorna utan stänk och får smörsmaken på köpet. Vi serverar härligheten på en bädd av nykokt sparris.
> Läs mer: Vad ska man dricka till sparris?
GRILLAD SPARRIS OCH KRONÄRTSKOCKA MED CHILIOLJA
Sparris är kungen bland de härliga primörerna. Men glöm inte bort kronärtskockan, en ljuvlig delikatess. Vi lägger båda dessa godsaker på grillen tillsammans med citron och serverar med härlig rapsolja smaksatt med chili och vitlök och ett gott bröd.
ÖRTSTEKT KYCKLINGFILÉ MED ÅNGAD SPARRIS OCH HOLLANDAISE
Färska örter och citron sätter smak på de här saftiga kycklingfiléerna. Vi serverar med ångad sparris och en ljuvlig hollandaise. Många drar sig för att göra egen hollandaise. Men med Kloka rapsstekolja med smörsmak är det lätt att lyckas.
ÅNGAD SPARRIS MED RAPSOLJA OCH PARMESAN
När sparrisen tar plats i butiken är det ett härligt vårtecken. Här ångar vi sparrisen för att behålla både spänst och smak och täcker den med härlig rapsolja och hyvlad parmesan.