Välj den nyttiga rapsoljan nästa gång du bakar. Du kan ha rapsolja i brödet och bullarna, i de flesta mjuka kakor och i pajdegar. Men även spröda småkakor som drömmar blir ännu bättre med lite olja i degen. Här är våra allra bästa baktips med rapsolja.
Kan man baka med rapsolja? Det korta svaret är ja, men det beror lite på vad du ska baka. Här har vi samlat våra bästa baktips för dig som vill baka med rapsolja i stället för smör eller margarin.
Kan man byta ut smör mot rapsolja?
Det går att byta ut smör och margarin mot rapsolja i de flesta bakverk. Speciellt om det står i receptet att man ska smälta smöret eller margarinet. Då kan man oftast byta ut fettet mot olja. Ta ungefär 20 procent mindre olja än mängden smör så får du ungefär samma fetthalt. I bakverk där man ska vispa smöret för att få en fluffig konsistens, kan resultatet bli mer kompakt med olja. I kavlade degar kan man behöva tillsätta ägg för att få rätt konsistens.
Varför blir kakan blek när jag bakar med rapsolja?
Smör innehåller mjölkprotein som gör kakorna gyllenbruna i ugnen. Rapsoljan innehåller ju inte mjölk och därför blir bakverk med olja lite blekare än när man bakar med smör. Du kan därför prova att pensla med ägg eller mjölk eller strö över lite socker för att få mer färg på kakor med rapsolja.
Vilken rapsolja är bäst för bakning?
Välj gärna en neutral, varmpressad rapsolja utan smak. Kloka naturell rapsolja eller neutral rapsstekolja är två varianter som passar bra för bakning. Om du är ute efter smaken av smör, kan du i stället välja Kloka rapsstekolja med smörsmak. Den uppskattas av många som av olika skäl inte kan eller vill äta vanligt smör, men ändå vill ha den goda smörsmaken.
Vad kan jag baka med rapsolja?
Här är några förslag på bröd och bakverk som blir extra bra med rapsolja.
Matbröd
Kloka rapsolja gör degen smidigare och brödet smular mindre. Vårt härliga rustika valnötsbröd är gott att bjuda på till både soppa och sallad.
Buffébröd
Vi byter ut olivolja mot Kloka svensk rapsolja i receptet på italiensk focaccia som doftar av tomat och rosmarin. Ett perfekt bröd till buffén, soppan eller som förrätt.
Kladdkaka
Kladdkaka är en av våra mest älskade kakor. Vi använder Kloka rapsolja i vår variant och resultatet blir perfekt varje gång. Denna kaka är även glutenfri!
Bullar
Med Kloka rapsolja i degen blir bullarna saftiga och fina och håller länge. Här använder vi Kloka rapsstekolja med smörsmak.
Sockerkaka
Sockerkakan blir extra saftig och god med rapsolja i smeten. Vi använder Kloka rapsstekolja med smörsmak, en bra variant när man inte kan eller vill äta vanligt smör.
Muffins
Saftiga och nyttiga äppel- och kanelmuffins med krispig topp, jamen ni hör ju hur gott det låter! Sätt fram på frukostbordet och njut!
Tårtbotten
Den godaste tårtan till kalaset bakar du själv. Bottnarna blir höga, luftiga och lätta och håller sig saftiga i flera dagar med Kloka rapsolja i smeten.
Spröda småkakor
Drömmar ska vara spröda och smälta på tungan. Med rapsolja i degen blir det lätt att lyckas.
Rulltårta
En lätt och porös rulltårta får smak av gyllene aprikoser. Vem kan motstå det? Här gör vi rulltårtan på äggvitor och potatismjöl och får en glutenfri kaka på köpet.
Morotskaka
Här kommer en läcker kaka fylld av härliga nötter, saftiga morötter och kryddor. Dekorera med rikligt med frosting med färskost och citron.