Bjud på något gott till rosékvällen

Dela med dig:

Bjud på något gott till rosékvällen. Så här års är det många som gärna samlas ute med ett glas rosé i handen. Det blir extra trevligt med enkla tilltugg som lyfter både drycken och stämningen.

Just nu finns Jamek Rosé i Systembolagets beställningssortiment. Ett friskt och elegant rosévin från Österrike med smak av smultron, hallon och en ton av citrus. Det passar utmärkt till lätta rätter och småplock.

Kombinera gärna med något grillat, lite sälta eller fräscha smaker från havet.

Här tipsar vi om tre rätter som passar perfekt till rosékvällen – enkla att förbereda, goda att bjuda på.

Jamek Rosé


Jamek Rosé 2021, nr 50868, 750 ml, 12%, 119 kr (BS)

Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en producent som kanske är mest känd för sina fina vita viner på grüner veltliner och riesling. Vinet är gjort på 60 % zweigelt och 40 % spätburgunder. Doften är fruktig och smaken är torr med en delikat syrlighet. Kombinera med fisk och skaldjur, matiga sallader eller till buffén.

3 goda tilltugg som passar till rosévin

Jamek Rosé passar bra ihop med fisk och skaldjur, matiga sallader eller till buffén. Här får du några tips på recept på små rätter som med fördel kan avnjutas tillsammans med vinet.


1. Baconlindad sparris på grillen

När krispig sparris möter knaperstekt bacon blir det en riktig favorit vid grillen. Enkelt, snabbt och alltid uppskattat som tillbehör eller plockrätt.

> Till receptet


2. Laxrullar med ruccola och citron

Rökt lax, pepprig rucola, syrlig citron och krämig färskost skapar en härlig harmoni. Laxrullarna är ett läckert tilltugg till rosévin och mousserande vin. De är lätta att göra och ska vila en stund i kylen innan du serverar dem. Då håller de ihop fint i jämna rullar.

> Till receptet


3. Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

Dessa vitlöksdoftande och parmesangratinerade musslor passar utmärkt som en läcker förrätt eller som ett annorlunda drinktilltugg. Koka gärna musslorna själv i vitt vin, finhackad lök och persilja. Du kan annars använda färdigkokta frysta musslor.

> Till receptet

Hur gör man rosévin?

Man krossar de blå druvorna och låter skalen laka ur i musten några timmar efter pressningen. Då får vinet sin rosa färg. Sedan får vinet jäsa på tank i samma temperatur som vitt vin. Resultatet blir ett härligt rosévin med fruktig doft och torr smak med en delikat syrlighet.

Om Weingut Jamek

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. Vingården ligger på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av Wachau i Österrike.

> Läs mer om Weingut Jamek här

Fler goda tips till rosékvällen

Här är några utvalda recept som passar utmärkt till rosévin.
Forratt Smordeg Parmesan Basilika Sesam
Ett litet småplock till fördrinken gör du lätt med färdig smördeg och parmesan. De blir sådär frasiga och goda att du bör överväga att…
Huvudratt Forratt Pizza Vasterbotten Lojrom
Krångla inte till det! Köp färdig pizzadeg och sno ihop en läcker löjromspizza som räcker till en förrätt till fyra personer. Eller skär i…
Bread,With,Ricotta,Cheese,And,Pears,On,The,Wooden,Background.
Ett ljuvligt litet tilltugg till drinken eller till glöggpartyt. Rosta bara några skivor vitt bröd i ugnen och toppa sedan med den italienska färskosten…
Grilled,Green,Padrons,Peppers,On,The,Grill,Plate,,Top,View
Lätta att grilla, svåra att sluta äta. Dessa små paprikor får fin yta på grillen och ett lyft med flingsalt. Perfekta att plocka med…

Relaterat

Österrikiskt friskt och bärigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau. V…