Bjud på något gott till rosékvällen

Dela med dig:
Dela på facebook
Dela på email
Dela på twitter

När våren och sommaren är här är vi många som gärna sippar på ett glas med ett friskt och fruktigt rosévin. Kombinera med fisk och skaldjur, matiga sallader eller till buffén. Här får du några goda tips!

Just nu kan man hitta Jamek Rosé i Systembolagets beställningssortiment. Ett exklusivt rosévin från Österrike med fruktig, torr smak med en delikat syrlighet.

Jamek Rosé 2021


Jamek Rosé, nr 50868, 750 ml, 12%, 169 kr (BS)

Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en producent som kanske är mest känd för sina fina vita viner på grüner veltliner och riesling. Vinet är gjort på 60 % zweigelt och 40 % spätburgunder. Doften är fruktig och smaken är torr med en delikat syrlighet. Kombinera med fisk och skaldjur, matiga sallader eller till buffén.

3 goda tilltugg som passar till rosévin

Jamek Rosé passar bra ihop med fisk och skaldjur, matiga sallader eller till buffén. Här får du några tips på recept på små rätter som med fördel kan avnjutas tillsammans med vinet.


1. Sallad med fikon, rökt skinka och pinjenötter

En lyxig förrätt eller lunchrätt får man med skinka, rucola och färska fikon. Fikon passar extra bra tillsammans med det fräscha rosévinet. Lägg upp på ett stort fat och låt var och en plocka till sig så mycket den vill ha. Servera med ett gott bröd och ett glas rosé.

> Till receptet


2. Laxrullar med ruccola och citron

Rökt lax, pepprig rucola, syrlig citron och krämig färskost skapar en härlig harmoni. Laxrullarna är ett läckert tilltugg till rosévin och mousserande vin. De är lätta att göra och ska vila en stund i kylen innan du serverar dem. Då håller de ihop fint i jämna rullar.

> Till receptet


3. Parmesan- och vitlöksgratinerade musslor

Dessa vitlöksdoftande och parmesangratinerade musslor passar utmärkt som en läcker förrätt eller som ett annorlunda drinktilltugg. Koka gärna musslorna själv i vitt vin, finhackad lök och persilja. Du kan annars använda färdigkokta frysta musslor.

> Till receptet

Hur gör man rosévin?

Man krossar de blå druvorna och låter skalen laka ur i musten några timmar efter pressningen. Då får vinet sin rosa färg. Sedan får vinet jäsa på tank i samma temperatur som vitt vin. Resultatet blir ett härligt rosévin med fruktig doft och torr smak med en delikat syrlighet.

Om Weingut Jamek

Weingut Jamek grundades 1912 och drivs idag av fjärde generationen med Herwig Jamek och hustrun Julia i spetsen. Vingården ligger på terrasser längs floden Donau några mil nordväst om huvudstaden Wien i hjärtat av Wachau i Österrike.

> Läs mer om Weingut Jamek här

Relaterat

Österrikiskt torrt och fruktigt rosévin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau,…

– TA DEL AV RECEPT OCH GODA TIPS! –

HEBA är en etablerad leverantör av drycker och livsmedel på den nordiska marknaden. HEBA:s produkter finns på Systembolaget, i dagligvaruhandeln, på restauranger samt i våra grannländer Danmark, Norge och Finland.

adress

Box 142, 372 22 Ronneby

Telefon

email

© 2022 Heba food & beverages