Fyra goda recept med kantareller

Dela med dig:

I år blev det rikligt med svamp i våra skogar. Kanske finns det kvar att plocka där du bor, eller så har du kanske hunnit ladda frysen med skogens gula guld. Här har vi samlat fyra favoritrecept med kantareller.

Att själv få plocka sina gyllene kantareller – det är ren svamplycka. Den gula kantarellen är en av våra mest vanliga och älskade svampar. På sommaren och hösten kan man njuta av färska kantareller, men det går också bra att förvälla dem och frysa dem. Det går också bra att torka eller konservera kantareller.

Var hittar man kantareller?

Många har nog sitt eget svampställe som man inte gärna delar med andra. Men om du är nybörjare som svampletare så kan du börja titta nära löv- eller barrträd, gärna där jorden är lite sur. Gå gärna ut en sväng när det har regnat, då är chansen större att du hittar kantareller. De små sommarkantarellerna börjar titta upp vid vägrenarna från juli månad, medan den större skogskantarellen kommer senare i septemter-oktober. Under senhösten finns också trattkantareller som passar bra att torka.

Vad ska man laga av kantareller?

Denna härliga matsvamp är god att bara steka med lite smör, salt och peppar. Med lite grädde i pannan får du en härlig stuvning som kan gratineras med ost på en skiva bröd. Men kantareller passar också till svamppaj, svampsoppa, grytor och gratänger.

Kan man äta råa kantareller?

Ja, man kan äta kantareller råa. Men de är godast när man steker dem. Börja med att reducera bort vätskan, klicka i lite smör och njut!

Hur tar man hand om kantareller?

Det är ofta lätt att borsta bort barr, mossa och andra skogsrester med en mjuk liten borste redan i skogen. Men det går också att tvätta dem försiktigt och i rent vatten om man tar upp dem snabbt och sedan förväller dem i en torr stekpanna på låg värme.

Här är fyra goda favoritrecept med kantareller:


SALLAD MED KANTARELLER OCH PARMESAN

Toppa salladen med smörstekta kantareller och riven parmesan. Smaksätt mer lite olivolja – klart!

> Till receptet


BONDBÖNOR MED KANTARELLER

Bondbönor är en lite förbisedd delikatess. Bönorna är matiga med en nötaktig smak. Går att ersätta med djupfysta sojabönor, eller edamame. Tillsammans med kantareller blir det en härlig rätt som passar bra som en förrätt, som tillbehör till en köttbit eller varför inte som en vegetarisk huvudrätt.

> Till receptet


RAVIOLI MED SMÖRSTEKTA KANTARELLER

Gör det lätt för dig med färdig färsk och fylld ravioli med ricotta och spenat. Med smörstekta kantareller får du snabbt en härlig måltid. Gustamente ravioli är dessutom glutenfri och kan förvaras länge i rumstemperatur.

> Till receptet


LYXIG KANTARELLSOPPA

Höstens gula guld förvandlas till en mustig soppa som får fin smak från vitt vin och generöst med grädde. Servera i små skålar som en liten aptitretare eller med ett gott bröd som en förrätt eller lättare lyxig måltid.

> Till receptet

Apple,Crumble,On,The,Wooden,Background,With,Apples,.
Nu finns det gott om härliga, nyskördade frukter och grönsaker i butikerna. Kanske har du själv också odlat och kan njuta av säsongens alla…
Huvudratt Bakad Kal Vitkal Ortolja Olja
Nu är det dags att njuta av höstens nyskördade grönsaker. Varför inte frossa i kål av alla de slag, rotsaker, squash och inte minst…

Dryckestips till mat med kantareller

Gauloise Blonde är en ofiltrerad ljus ale på 6,3%. Ölet bryggs på hantverksmässigt…
O.J. Blanche är ett ofiltrerat veteöl från Belgien, sk witbier. Smaken är mild, söt…
Österrikisk frisk och fruktig grüner veltliner från Weingut Waldschütz i DAC-omr…
Österrikiskt fylligt rött vin från Weingut Jamek i Dac-området Wachau, en produce…