I år blir det rikligt med svamp i våra skogar! Kanske ska du snart ut och plocka svamp där du bor, eller så har du kanske hunnit ladda frysen med skogens gula guld. Här har vi samlat sex favoritrecept med kantareller och dryckestips som passar till.
Att själv få plocka sina gyllene kantareller – det är ren svamplycka. Den gula kantarellen är en av våra mest vanliga och älskade svampar. På sommaren och hösten kan man njuta av färska kantareller, men det går också bra att förvälla och lagra dem i frysen. Det går också bra att torka eller konservera kantareller.
Var hittar man kantareller?
Många har nog sitt eget svampställe som man inte gärna delar med andra. Men om du är nybörjare som svampletare så kan du börja titta nära löv- eller barrträd, gärna där jorden är lite sur. Gå gärna ut en sväng när det har regnat, då är chansen större att du hittar kantareller. De små sommarkantarellerna börjar titta upp vid vägrenarna från juli månad, medan den större skogskantarellen kommer senare i septemter-oktober. Under senhösten finns också trattkantareller som passar bra att torka.
Vad ska man laga av kantareller?
Denna härliga matsvamp är god att bara steka med lite smör, salt och peppar. Med lite grädde i pannan får du en härlig stuvning som kan gratineras med ost på en skiva bröd. Men kantareller passar också till svamppaj, svampsoppa, grytor och gratänger.
Kan man äta råa kantareller?
Ja, man kan äta kantareller råa. Men de är godast när man steker dem. Börja med att reducera bort vätskan, klicka i lite smör och njut!
Hur tar man hand om kantareller?
Det är ofta lätt att borsta bort barr, mossa och andra skogsrester med en mjuk liten borste redan i skogen. Men det går också att tvätta dem försiktigt och i rent vatten om man tar upp dem snabbt och sedan förväller dem i en torr stekpanna på låg värme.
Här är sex goda favoritrecept med kantareller – och dryckerna som passar till:
SALLAD MED KANTARELLER OCH PARMESAN
Toppa salladen med smörstekta kantareller och riven parmesan. Smaksätt mer lite olivolja – klart! Njut med ett friskt och fruktigt vitt vin från Österrike i glaset. Stein am Rain 2023 Federspiel, Weingut Jamek, Österrike, nr 90163, 750 ml, 12,5 %, 199 kr
Tips!
Red av smörstekta kantareller med lite grädde så får du en perfekt grund till en gratinerad svamptoast eller fyllning i crêpes. Bjud med ett alkoholbefriat norskt lageröl. Freeze, Norge, 330 ml, alkoholfritt, finns på ICA, Coop och Citygross.
Lyxig svamptoast
Om du toppar din kantarelltoast med löjrom och crème fraîche kan du med fördel servera ett glas bubbel till. Prova gärna med en österrikisk torr sekt. Det mousserande vinets höga syra möter fint den feta crême fraîchen och brödigheten passar perfekt till det smörstekta brödet. Sekt Riesling Brut, Weingut Jamek, Österrike, nr 51646 (BS) , 750 ml, 12,5 %, 219 kr
BONDBÖNOR MED KANTARELLER
Bondbönor är en lite förbisedd delikatess. Bönorna är matiga med en nötaktig smak. Går att ersätta med djupfysta sojabönor, eller edamame. Skölj ner med ett trendigt belgiskt saisonöl, Saison 1858, Bocq, Belgien, nr 1586, 750 ml, 6,4%, 74,90 kr.
RAVIOLI MED SMÖRSTEKTA KANTARELLER
Gör det lätt för dig med färdig färsk och fylld ravioli med ricotta och spenat. Med smörstekta kantareller får du snabbt en härlig måltid. . Servera med ett belgiskt ljust blonde-öl, som matchar med sin lite kryddiga smak med liten sötma. Gauloise Blonde, Belgien, nr 1151, 750 ml, 6,3%, 59,90 kr.
Vin till krämig svamppasta
Om du gör en riktigt krämig, smakrik pastasås med svamp och massor av grädde, passar det bra med ett rött fylligt vin som lagrats på ekfat. Prova gärna ett bärigt och milt rött vin från Österrike. Zweigelt 2019, Weingut Jamek, nr 51645, 750 ml, 13,5%, 219 kr.
LYXIG KANTARELLSOPPA
Höstens gula guld förvandlas till en mustig soppa som får fin smak från vitt vin och generöst med grädde. Servera i små skålar som en liten aptitretare eller med ett gott bröd som en förrätt eller lättare lyxig måltid. Prova med ett fruktigt vitt vin med frisk syra som ger fräschör medan soppans sälta rundar av syran i vinet. Waldschütz Grüner Veltliner Klassik, nr 2711, 2000 ml, 12,5 %, 246 kr.
KANTARELLPAJ
Gör en god paj med de härligt gula kantarellerna. Servera med en sallad eller sätt pajen på buffébordet.Matcha den smakrika svampen med ett smakrikt österrikiskt lageröl, som med sin fina brödighet, örtighet och frisk citrussmak matchar perfekt. Egger Original, Österrike, nr 1178, 500 ml, 5%, 18,90 kr (exkl.pant).
OMELETT MED KANTARELLER
Förvandla en klassisk omelett till lyxmat med smörstekta kantareller. Servera som lätt lunch eller i mindre bitar som förrätt. Till en härligt krämig omelett passar det bra med ett tyskt vetöl i glastet. Störtebeker Bernstein-Weizen, Tyskland, nr 1509, 500 ml, 5,3%, 28,90 kr.