Vad är Mild ale?

Dela med dig:

Känner du till den brittiska ölstilen Mild ale? Länge var det Englands mest populära ölsort, men en bit in på 1900-talet försvann den nästan helt. Nu är den på väg tillbaka in i pubarna igen.

Mild ale är en typ av brittisk ale med mycket smak av malt. Lär dig mer om denna nygamla ölstil!

Vad är Mild ale?

Mild ale är en typ av brittisk ale med mycket smak av malt. Från att ha varit Englands mest populära ölsort på pubarna fram till 1960-talet, höll den på nästan försvinna. I stället föredrogs lageröl. I dag har allt fler småbryggerier plockat upp Mild ale igen, vilket gjort att öltypen har fått ett uppsving. 

Varför heter det Mild ale?

Traditionellt betydde ”mild” bara att ölet var ungt, fräscht och innehöll ganska lite alkohol. Förr fanns sorter som Mild Ale, Mild Porter och Mild Bitter Beer. I dag tolkas namnet ofta som att ölet har en mild humlesmak.

Dryckestips:


Welsh Dark Mild, nr 12673, 500 ml, 4,1%, 25:90 kr

Welsh Dark Mild är en mörk ale från Evan Evans i Wales. Mild är en av de äldsta ölstilarna, och denna mild ale har bryggts efter ett gammalt traditionellt familjerecept från flera generationer tillbaka. Smaken är len, mjuk och maltig med inslag av lakrits och choklad. 

> Till Systembolaget

Hur smakar Mild ale?

Smaken är maltig med inslag av mörkt bröd, sirap och torkad frukt. Beskan är måttlig.

Vad passar bra att äta till Mild ale?

Mild ale passar som sällskapsdryck eller till salta och feta rätter med fläsk-, lamm- och nötkött. En perfekt matchning uppstår med fish and chips.

Vad är Mild month?

Den engelska organisationen ”Campaign for Real Ale” har utsett månaden maj till Mild Month. Då hyllas ölstilen Mild på pubar runt om i Storbritannien och flera bryggerier öppnar sina dörrar för nyfikna besökare. 

> Till kampanjen för Mild Month

Om Evan Evans

Familjen Buckley har bryggt öl i Wales sedan 1767. Mild ale är en självskriven ölsort i sortimentet. I dag är det Simon Buckley och sonen James i spetsen för bryggeriet Evan Evans, som fått namn efter en ingift släkting för fyra generationer sedan. Simon och James utgör den sjunde och åttonde generationen som håller traditionen vid liv i Llandeilo i västra Wales. De har sparat sina gamla familjerecept och förändrar dem bara försiktigt för att passa tidens smaker, samtidigt som de ständigt hittar på nya sorter. Målet är att alla öl på sikt ska göras både glutenfria och veganvänliga.

> Läs mer om Evan Evans

Relaterat

Welsh Dark Mild är en mörk ale från Evan Evans i Wales. Mild är en av de äldsta ölstila…