Äntligen är tiden här när vi samlas och njuter av en kopp glögg och några goda tilltugg. Här är några tips som får det att vattnas i munnen. Eller vad sägs om fyllda färska fikon, heta rostade mandlar eller ostbollar med tranbär!
Traditionellt bjuder vi gärna på lussekatter och pepparkakor till glöggen. Vid sidan av russin och mandlar, förstås. Men till den söta, kryddade och varma glöggen passar det också bra att bryta av med lite saltare eller hetare smaker. Här har vi samlat några läckra förslag.
Smördegssnittar med päron, getost och valnötter
Unna dig en smakrik liten munsbit med krämig getost, päronskivor och knapriga valnötter. Toppa med en touch av honung och flingsalt. Perfekt för en festlig buffé eller som en liten förrätt!
Tunnbrödssnittar med torkade tranbär
Ibland är det enklaste det allra godaste! Tunnbrödssnittar är så lätt att göra och kan smaksättas på många sätt. Här är en variant med tranbär och rosmarin som passar lika bra till fördrinken som till glöggminglet.
Fyllda fikon med ädelost, parmaskinka och valnötter
Fikon är en klassiker på gottebordet i juletid. De torkade frukterna med sin söta, lite speciella smak är ett måste för många. Men prova gärna färska fikon i stället! De är lite mildare och låter andra smaker briljera. Vi fyller färska fikon med ädelost och parmaskinka och toppar med valnötter. Resultatet blir en riktig smakbomb som kombinerar sött och salt. Mycket gott till den söta glöggen.
Rostade mandlar med kryddor och honung
Brända mandlar hör också julen till. Våra rostade mandlar är både kryddiga och söta. Och så enkla att göra! Bara att blanda alla ingredienser, bre ut allt på en plåt och rosta i ugnen. Här har vi använt Kloka naturell rapsstekolja som bidrar till den fina färgen. Mandlarna blir ett perfekt tilltugg på glöggbjudningen.
Getostbollar med tranbär och valnötter
Juliga getostbollar får smak av tranbär och valnötter. Enkla att göra och goda till en kopp varm glögg.