Påskens läckraste recept

Dela med dig:

Påsken kommer som en påminnelse om allt som är på gång i naturen. Primörerna, värmen, färgerna – allt det vi har längtat efter under de kyliga vintermånaderna. Duka upp ett vackert påskbord och njut av härlig god mat och dryck!

Med Kloka rapsolja lagar du enkelt härlig påskmat som blandar traditionella rätter med nya smaker. Eller vad sägs om sill med havtorn, ägghalvor med avokado och bacon och en läcker påskkaka med morötter och valnötter? Recepten hittar du via länkarna nedan!

Påskäggen

Vi är alltid på jakt efter nya och spännande sätt att servera ägghalvorna. I år gör vi majonnäsen själva på Kloka rapsolja och kryddar med het tabasco. Vi testar även att blanda majonnäs med avokado och bacon.


Ägghalvor med bacon och avokado

Vi är alltid ute efter nya sätt att presentera kokta ägg på påskbuffén. Eller varför inte till frukost? Avokado och bacon är ju en säker kombination och tillsammans med ägg blir det inget annat succé!

> Till receptet


Ägghalvor med tabasco

Ägghalvor är ett säkert kort på påskbordet . Har du inte provat tabasco i äggen än, så har du något spännande och gott framför dig! På engelska brukar de här ägghalvorna med sting kallas för devilled eggs, djävulsägg. Dekorera med stenbitsrom i svart eller rött, ansjovis, paprikapulver och örter.

> Till receptet

Sillen

Löksill och senapssill i all ära, men har du prövat att lägga in sill i rapsolja? Det blir en helt annan rätt, mer likt medelhavsmat och tapas. Testa också att använda de nyttiga havtornsbären i årets sillinläggning, påskfärgen får du på köpet!


Sill med soltorkad tomat i olja

Sätt lite färg på sillen med soltorkade tomater. Den här sillen är inte inlagd på traditionellt sätt med ättikslag, utan marinerad i härlig rapsolja, inspirerat av spanska tapas. Soltorkade tomater smakar både salt och sött och har dessutom en trevlig syra. Kanske blir detta en ny favorit?

> Till receptet


Sill med havtorn och rödlök

Våga prova något nytt! Havtorn med sin syrliga och friska smak ger färg och en väldigt spännande smakbrytning till den salta sillen. Dekorera gärna med färska eller frysta havtorn så blir sillen ett vackert blickfång på bordet.

> Till receptet

Primörer

Påskbordet behöver självklart inslag av grönt. Gör en vacker sallad med ägg och rädisor och ånga sparris och servera med rapsolja och parmesan. Du vet väl också om att du får den perfekta klyftpotatisen, krispig utanpå och mjuk inuti, om du ugnsbakar den med rapsolja!


Sallad med ägg och rädisor

En läcker grönsallad passar till det mesta. Nu för tiden går det att få tag på späda gröna blad året runt. Servera salladen i all enkelhet med kokta ägg och en läcker vinägrett som en lunchrätt eller som tillbehör till en buffé.

> Till receptet


Ångad sparris med rapsolja och parmesan

När sparrisen tar plats i butiken är det ett härligt vårtecken. Här ångar vi sparrisen för att behålla både spänst och smak och täcker den med härlig rapsolja och hyvlad parmesan.

> Till receptet


Perfekt klyftpotatis

Ugnsbakad klyftpotatis passar till det mesta, allt från grillat kött till ugnsbakad lax. Med rapsstekolja blir potatisklyftorna härligt mjuka inuti och läckert krispiga utanpå. Precis som de ska vara! Välj gärna en fast potatissort som håller ihop potatisen bättre.

> Till receptet

Påskens huvudrätter

Oavsett om du är team lamm, lax eller kyckling – här är några nya fräscha recept som du gärna kan testa i påsk.


Lax med örter och citron

Ibland vill man inte krångla till matlagningen. Krydda laxfiléer med doftande örter och citron. Ringla över rapsstekolja, sätt in i ugnen och servera sedan med sallad och grönsaker. Enkelt och gott!

> Till receptet


Helstekt kyckling

En helstekt kyckling är enkelt att tillaga, bara krydda den och sätt den i ugnen. Under tiden som den blir klar och den ljuvliga doften sprider sig i köket, kan du pyssla med annat.

> Till receptet


Lammstek med citron och rosmarin

Lammsteken blir extra saftig och fin om man benar ur den, binder upp den och steker den tillsammans med citron. Vi kryddar med färsk rosmarin och timjan för en fin smakbrytning.

> Till receptet

Något sött efter maten

Varför vi blandar in kaniner i påskfirandet, ska vi låta vara osagt. Men kaniner gillar ju som bekant morötter och därför bjuder vi på en härligt saftig morotskaka med valnötter till påsk.


Morotskaka med valnötter

Här kommer en läcker kaka fylld av härliga nötter, saftiga morötter och kryddor. Dekorera med rikligt med frosting med färskost och citron. De gulliga ”morötterna” gör du enkelt av lite frosting som du färgar med karamellfärg och spritsar dit på fri hand.

> Till receptet

Aktuellt just nu!

Relaterat

De här produkterna har vi använt i årets påskrecept
Kloka svensk KRAV-märkt neutral rapsolja förhöjer smaken av övriga ingredienser…
Kloka svensk rapsstekolja naturell har unika stekegenskaper, stänker mindre och…
Kloka svensk rapsstekolja med smörsmak har unika stekegenskaper, stänker mindre…
Finnerödja KRAV-märkt havtornsdryck är varsamt sötad med ekologiskt råsocker oc…